Nyheter

Stor smittspridning på grekiska turistöar

Av: 

TT

Tomma solstolar på turistön Samos i början av juni. Nu varnar EU:s smittskyddsmyndighet för stor spridning av covid-19 i den grekiska övärlden. Arkivbild.
Tomma solstolar på turistön Samos i början av juni. Nu varnar EU:s smittskyddsmyndighet för stor spridning av covid-19 i den grekiska övärlden. Arkivbild.

NYHETER

Tretton grekiska öar i Egeiska havet har markerats som mörkröda på den covid-19-karta som sammanställs av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Myndigheten avråder nu från alla icke nödvändiga resor till och från regionen.

Uppgraderingen av risknivån på torsdagen gäller bland annat populära resmål som Mykonos, Santorini och Rhodos.

De svenska resebolagen Tui och Apollo följer svenska myndigheters rekommendationer och kommer att fortsätta flyga till berörda öar till dess att utrikesdepartementet går ut med en avrådan, uppger de för TT. Tui har för närvarande 4 500 svenska turister i Grekland.

Grekiska myndigheter hade hoppats kunna locka turisterna tillbaka i sommar efter förluståret 2020. Trots starka besökssiffror i juni är det oklart hur resten av säsongen utvecklas.

Mörkröda zoner markerar vilka områden som har det värsta läget när det gäller spridningen av covid-19. Syftet är att hjälpa EU-länderna att besluta om regler för testning och karantän i samband med resor. I förra veckan höjdes risknivån för Kreta, Greklands största ö, till mörkrött.

– Vi avvaktar och ser hur marknaden kommer att reagera, säger Manolis Markopoulos, ordförande för hotellbranschorganisationen på Rhodos, efter ECDC:s besked.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert: