Gatan utanför Vita huset döps om – till Black lives matter Plaza

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidigare i veckan gjorde Donald Trump ett kritiserat framträdande framför en kyrka i närheten av Vita huset.

Nu väljer Washington D.C. att döpa om gatan som kyrkan står på och måla ett tydligt budskap på den – Black lives matter.

Protesterna på USA:s gator fortsätter och nu har Washington D.C. beslutat att uppkalla en gata efter Black lives matter-rörelsen, rapporterar NBC Washington.

Och det är inte vilken gata som helst som döpts om till Black lives matter Plaza, utan det är en del av gatan som St. Johns kyrka står på. Samma kyrka som Donald Trump i tisdags lät sig fotograferas vid med en bibel i handen där fredliga demonstranter blev beskjutna med gummikulor och tårgas.

Aktivister och kommunanställda i Washington har med borgmästarens välsignelse målat Black Lives Matter på gatan utanför kyrkan där Trump tidigare i veckan gjorde ett framträdande.
Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Aktivister och kommunanställda i Washington har med borgmästarens välsignelse målat Black Lives Matter på gatan utanför kyrkan där Trump tidigare i veckan gjorde ett framträdande.

Målar budskap på gatan

Utöver att staden döper om gatan, som ligger ett stenkast från Vita huset, har de även skrivit ”Black lives matter” i stora gula bokstäver över hela gatan.

– Vi vill uppmärksamma att vårt land ska bli mer mer rättvist och att svarta liv och svarta människor betyder något i vårt land, säger Muriel Bowser, borgmästare i Washington D.C. till NBC Washington.

De gula bokstäverna täcker vägen från trottoar till trottoar och sträcker sig två kvarter genom den amerikanska huvudstaden.

Kastar ut militären

Muriel Bowser har tidigare bett presidenten att de amerikanska soldaterna som har kallats in till Washington D.C. med anledning av protesterna ska lämna staden. Hon har även meddelat att de soldater som just nu är i staden kommer att bli utslängda från hotellen de bor på just nu.

Foto: Khalid Naji-Allah / AP
Washingtons D.C:s borgmästare Muriel Bowser på taket till Hay Adams Hotel i närheten av Vita Huset blickar ut över 16:th Street.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: