Samurajgetingar ska bekämpa fruktad bärfis

TT

Publicerad 2020-06-12

Den asiatiska bärfisen kan förstöra stora delar av fruktskördar. Nu ska italienska lantbrukare bekämpa skadedjuret med samurajgetingar. Arkivbild.

Den asiatiska bärfisen orsakade förra året skador för över sju miljarder när den förstörde stora delar av skördar av frukt och grönsaker i norra Italien. Nu har italienarna bestämt sig för att sätta in ett vapen mot marodören. Landets jordbruksdepartement har gett tillstånd till att släppa ut miljontals samurajgetingar för att bekämpa den asiatiska bärfisen, rapporterar Lantbrukets affärstidning ATL.

Samurajgetingen, som endast blir högst två millimeter lång, är en naturlig fiende mot bärfisen genom att den lägger sina ägg i bärfisens ägg. Getinglarverna äter sedan upp bärfisens larver.

Den fruktade bärfisen, som även går under namnet brunmarmorerad bärfis, finns inte i Sverige. Förra året kom det dock rapporter om att exemplar hittats i landet, men inte i sin naturliga miljö utomhus. Den har hittats när den har kommit med som fripassagerare i försändelser från olika delar av världen.

Följ ämnen i artikeln