Uppsala

Så går Uppsalapolisen vidare när Rimfrost avslutas

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Catarina Bowall, regional kommenderingschef och Carin Götblad, regionpolischef region mitt.
Catarina Bowall, regional kommenderingschef och Carin Götblad, regionpolischef region mitt.

NYHETER

På söndag avvecklas Operation Rimfrost som, för Uppsalas del, har blivit en succé – och som kommer att förändra arbetssättet för polisen i Uppsala.

– Det finns mycket vi tar med oss från Rimfrost, säger Catarina Bowall, regional kommenderingschef för Rimfrost.

På fredagsförmiddagen kallade polisen i Uppsala till presskonferens för att summera den två månader långa insatsen som påbörjades i mars måndag.

En ifrågasatt operation som nationellt inte har inneburit att den grova kriminella verksamheten med skjutningar och sprängningar har avtagit. Men som i både Malmö, men framförallt Uppsala, har visat att de extra resurserna gör stor skillnad.

– I Uppsala har Rimfrost haft en väldigt positiv effekt och vi faktiskt inte haft en enda skjutning, vad vi vet i alla fall, under de här två månaderna, säger Carin Götblad, regionpolischef region mitt.

Catarina Bowall, regional kommenderingschef för Rimfrost.

Många fortsatt häktade

Inom ramen för Operation Rimfrost har polisen i Uppsala genomfört 119 frihetsberövande, varav 101 anhållits och där 20 fortfarande sitter häktade i väntan på att utredningsarbetet fortlöper.

Polisen har också genomfört 179 husrannsakningar, beslagtagit 22 illegala vapen, klockor, bilar och kontanter för miljonbelopp.

– Vi har fortfarande 20 personer häktade för grova brott som illegala vapenbrott, narkotika och penningtvättbrott, och även om operationen nu avslutas väntar ett omfattande utredningsarbete som kommer att kräva stora resurser, säger Catarina Bowall, regional kommenderingschef för Rimfrost, som också lovar att insatserna kommer att fortsätta.

– Det finns mycket vi tar med oss från Rimfrost. Framförallt kommer vi fortsätta att samla ihop oss och jobba mer tillsammans – och mot samma mål. Oavsett om man jobbar förebyggande, som utredare, eller i yttre tjänst så ska vi samordna resurserna bättre.

”De som trodde att de kunde andas ut får tänka om”

Enligt Catarina Bowall kommer polisen också att fortsatta de gemensamma insatserna med tull, Kronofogdemyndigheten och Socialtjänsten.

– Det har visat sig vara väldigt effektivt, och det kommer vi att fortsätta med, och vi kommer att använda all personal som finns tillgänglig. Så de som trodde att de kunde andas ut får tänka om, det kommer att bli precis tvärtom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppsala kommun väntar på klartecken från kronofogden

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Operation Rimfrost

Carin Götblad

Kriminella nätverk