Så ska Region Uppsala säkra antikroppstester

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa på Region Uppsala.
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa på Region Uppsala.

Ännu finns inga tillförlitliga antikroppstester som kan avgöra huruvida en person haft eller inte har haft covid-19, och som därför skulle kunna vara immun mot sjukdomen.

Men enligt Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa på Region Uppsala, är det på gång.

I en intervju med Aftonbladet uttryckte kommunalrådet Mohamad Hassan (L), som för några veckor insjuknade i vad man tror är covid-19, en önskan att få testa sig för att veta om han är immun eller inte.

– Jag håller helt med i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och jag vet att det är svårt att testa sig för antikroppar. Men jag hade väldigt gärna velat att vi testades för att i så fall, om det visar sig att vi skulle vara immuna mot viruset, hade kunna hjälpa till om det behövs. Men det förutsätter som sagt att det kommer tillförlitliga tester där man kan se antikroppar, berättade Mohamad Hassan för Aftonbladet.

Och Mohamad Hassan är inte ensam om att vilja testa sig, och på olika sajter erbjuds olika tester som säger sig kunna visa om du har varit smittad eller inte. Tester som dock har dömts ut av både Folkhälsomyndigheten, och andra experter, som opålitliga.

”Vi kommer börja i liten skala”

Men inom kort kommer Region Uppsala att påbörja tester för så kallade antikroppar. Men enligt Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef nära vård och hälsa, kommer inte allmänheten att erbjudas tester.

– Vi kommer att att börja i liten skala för att säkra att de här testerna verkligen fungerar. Till en början kommer vi att testa personal på specifikt utvalda kliniker, men i takt med att metoden blir säkrare kommer vi att bredda med ytterligare utvalda personalkategorier, säger Fredrik Settergren.

Vilka yrken kan bli aktuella?
– Det kommer att vara samhällsviktiga yrken, till exempel polismyndigheten. I Uppsala har vi faktiskt redan börjat göra en del tester på blåljuspersonal, som poliser, brandkår och ambulans.

Fler ska börja testas för corona

Nyligen beslutade regeringen att fler personer med misstänkta symptom ska bli testade, trots detta har inte Region Uppsala märkt av någon anstormning.

– Nej, inte ännu, och dessa provtagningar får som sagt inte förväxlas med antikroppstester. De tester som regeringen har beslutat om är rena covid-19-tester då en person har symptom, eller är sjuk. Men även om man har symptom så är det inte säkert att man kommer att bli testad.

Varför testas inte alla som har symptom?
– Vi gör en bedömning från fall till fall, och de som testas är patienter där det finns tydliga skäl att göra ett test, och där vi tror att det kan hjälpa oss med att sätta in rätt behandling för en patient.

Går det att säga hur många som hittills kan ha blivit smittade i Uppsala?
Vi har bara sett toppen ännu. Hur stort isberget är därunder, det vet vi inte. Men om vi gissar att vi har ungefär samma nivåer som i Stockholm, då är det många tusen som har haft sjukdomen så här långt.

Publisert:

LÄS VIDARE