Coronailska mot svenska skidåkare i Italien

37 skidåkare från Sverige är på väg hem från norra Italien med buss.

Trots att de är fullt friska, inte har träffat andra personer och vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder har både skidåkarna och bussägaren blivit hotade för att inte ta coronaviruset på allvar.

– Det finns folk som tydligen ska hindra oss att kliva av bussen, säger Lennart Andersson som är med på resan.

I 14 år har vänner och bekanta från Västervik och övriga Sverige arrangerat en privat skidresa till Italien. Trots rapporter om ett stort utbrott av coronaviruset i norra Italien valde 37 personer att även i år åka ner till Val di Fiemme. 

I slutet av februari lämnade 37 skidåkare Sverige, med sikte på de italienska pisterna. Men beslutet har framkallat en stor ilska på sociala medier. Folk vill nu stoppa skidåkarna när de kommer tillbaka. Bland annat ska de hindras från att lämna bussen när de anländer till Västervik på söndag

– Man förstår att det finns en oro. Men proportionerna som det här har tagit är helt obegripligt. Vi mår ju alldeles utmärkt, säger reseledaren Lennart Andersson.

Lennart Andersson på väg hem från Italien med buss efter skidresa.
Lennart Andersson på väg hem från Italien med buss efter skidresa.

Enligt honom har risken varit minimal för att bli smittad av coronaviruset.

– Vi har bott samma plats som alltid, ett litet familjehotell med knappt några andra hotellgäster än oss. Vi har inte varit ute i stora folksamlingar, inte träffat andra personer. Vi har inte ens åkt lift med andra skidåkare, säger Lennart.

Skidsvenskarna har under veckan i alperna följt coronailskan som riktats mot dem.

– Det är väldigt tråkigt att det blir så här. Vi är inte rädda, men det finns uppenbarligen folk som är mycket upprörda, säger Lennart. 

Val di Fiemme i Italien. Arkivbild.
Val di Fiemme i Italien. Arkivbild.

Bussägaren påhoppad

Skidåkarna är inte de enda som fått påhopp och kallats oansvariga. Även bussägaren, som hyrt ut sin buss till skidåkarna, har fått kritik.

– Vi är helt förtvivlade. Min personal känner sig hotade och är rädda. Vi har ingenting med den här resan att göra. Den här coronaoron är fullständigt obegriplig, säger Per-Inge Hallen, ägare till Hallens Buss.

För att slippa ännu mer kritik tänker han ställa av bussen i två veckor efter att den lämnas tillbaka. Därefter ska alla hårdytor inne i fordonet tvättas med desinfektionsmedel.

– Egentligen hade det inte behövts, eftersom hela gänget är fullt friska och mår hur bra som helst. Men jag gör så här för att slippa ännu mer kritik, säger Per-Inge.

Vissa av de 37 skidåkarna har fått veta att de inte är välkomna tillbaka till sina arbetsplatser de närmsta två veckorna.

– Några av oss ska jobba hemifrån. Men vi får inte testa oss eftersom ingen av oss har några symtom, vi inte har träffat några andra personer och är fullt friska, säger Lennart Andersson.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE