Virusoro får sjukhus att införa besöksförbud

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu inför allt fler sjukhus och vårdsinrättningar besöksförbud. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Nu inför allt fler sjukhus och vårdsinrättningar besöksförbud. Arkivbild.

Kom inte hit – nu stoppar sjukhus och äldreboenden runtom i landet alla besökare. Syftet är att hindra smittspridning av coronaviruset.

I exempelvis Region Skåne råder besöksförbud på sjukhusen för närstående, och vårdcentralerna har stoppat dropin-besöken. I region Kalmar stoppas besöken på alla länets tre sjukhus från och med fredagen, och i region Värmland har besöksförbud införts på alla vårdavdelningar. Undantaget är närstående till kritiskt sjuka patienter, om de anhöriga inte har luftvägssymtom. Region Uppsala har infört liknande bestämmelser på alla vårdavdelningar i länet.

I Region Stockholm har inte något definitivt besöksförbud införts, däremot rekommenderas alla sjukhus och geriatriska vårdinrättningar att minska antalet personer som, utöver patienter och personal, befinner sig på sjukhusen.

Behöver närstående

"Det går inte att införa ett fullständigt stopp för besökare eftersom det finns barn som behöver vårdnadshavare vid sin sida eller svårt sjuka patienter som behöver ha närstående vid sin sida. Men vi uppmanar till så stor restriktivitet som möjligt", skriver Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, på hemsidan.

Många kommuner och privata vårdföretag har infört stopp för besök på äldreboenden och särskilda boenden.

Stopp på äldreboenden

Attendo meddelar på sin hemsida att alla besökare stoppas på äldreboenden, liksom Vardaga, som satte stopp för alla besökare i onsdags efter Folkhälsomyndighetens höjning av spridningsrisken.

Många kommuner avråder från besök hos äldre och på särskilda boenden. I Stockholm, som är en del av Region Stockholm som har flest fall av covid-19 i landet, finns inget besöksstopp.

– Äldreförvaltningen har tittat på det men bedömt att det inte är juridiskt möjligt eftersom det rör sig om äldres hem, sade Carl Smitterberg, presstalesperson vid Stockholms stad, till TT på onsdagen.

Sollefteå kommun i Västernorrland har valt att införa generell besöksavrådan på alla sina äldre- och gruppboenden.

– Vi som kommun kan inte förbjuda besök, utan vi avråder även om besökaren är symptomfri. Men måste du göra ett besök av en eller annan anledning försöker vi ordna det. Det kan ju till exempel vara så att en mor eller far ligger på dödsbädden, säger Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee.

Det senaste dygnet har hittills 31 nya fall av coronaviruset konstaterats i Skåne och ett fall i Kalmar län, uppger sjukvården.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE