Tågtrafiken påverkas i minst två veckor

Publicerad 2020-03-17

Färre tåg kommer gå till Göteborg och Stockholm.

SJ har meddelat att en fjärdedel av alla tåg ställs in.

För Malmöresenärer innebär det betydligt färre avgångar till Göteborg och Stockholm.

– Inledningsvis tittar vi två veckor framåt, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Beskedet att man ska stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, för att minska spridningen av coronaviruset, har fått påverkan på SJ. På tisdagen meddelade bolaget att de med omedelbar start kommer behöva ställa in avgångar, då de har ett personalläge där många är hemma.

”Trafiken kommer att glesas ut i princip på alla linjer, men på ett sätt så att resenärerna påverkas så lite som möjligt. Det innebär att SJ erbjuder resenären att åka med en annan avgång, men det kommer fortfarande erbjudas plats till alla som vill resa”, skriver SJ på sin hemsida.

Stephan Ray, presskommunikatör, berättar att det totalt är en fjärdedel av tågen som fått ställas in.

– För Malmö är det sträckan Malmö-Göteborg och sträckan Malmö-Stockholm som är påverkad. Vi har reducerat några snabbtåg i varje riktning på båda sträckorna, säger Stephan Ray som även nämner att InterCity-tågen påverkas.

Stephan Ray, presskommunikatör.

”Resandet har sjunkit rejält”

Resenärer som omfattas av de inställda tågen meddelas av SJ och får då möjlighet att boka en ny avgång eller få pengarna tillbaka.

– Vi kan notera att resandet har sjunkit rejält sen slutet på förra veckan. man behöver inte vara oroligt för att resa för att det är trångt på tågen, utan det gott om plats, säger Ray och lyfter även fram att resenärerna även tycks följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hur många tåg till/från Malmö som påverkas av SJ:s personalläge är i dagsläget svårt att säga.

– Det är svårt att ge en siffra, då det kan vara förändrat på några timmar. Det är en föränderlig materia utan där hänvisar vi resenärer till att hålla koll på SJ.se.

Kör inte till Köpenhamn

Danmarks beslut att stänga gränsen innebär att SJ inte kör till Köpenhamn, men det har ingen påverkan på tågen till Malmö, vilka istället får en tidigare slutdestination.

Beslutet att köra med färre avgångar gäller åtminstone mars ut.

– Inledningsvis tittar vi två veckor framåt. Men vi har tankar och idéer på att vi kan fortsätta med. Jag tror inte vi har sett botten på den här krisen än. Det gäller att rusta för en långvarig situation här men vår ambition är såklart att komma så fort som möjligt i normaltrafik.