Mordhoten fick Greta Thunberg att segla över Atlanten

Hon seglade över Atlanten trots starka novembervindar – för att undvika ett hatdrev.

I sitt sommarprat öppnar Greta Thunberg upp om kändisskapets baksida.

– Mordhoten mot mig och min familj är betydligt värre än alla stormar i världen, säger 17-åringen i årets första ”Sommar i P1”.

I sitt sommarprat berättar Greta Thunberg om hur det blev kaos i FN-byggnaden i New York när Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och de andra världsledarna skulle köa för att fotograferas med henne under FN-veckan.

– Det är svårt att ta sig fram i den väldiga labyrintbyggnaden. Presidenter, premiärministrar, kungar och prinsessor kommer fram och vill prata, säger den 17-årige klimataktivisten i programmet som sänds i P1 klockan 13.00 på lördag.

– De känner igen mig och ser plötsligt en chans att få ta en bild som de kan lägga upp på sitt Instagramkonto med hashtaggen #savetheplanet (”#räddaplaneten”). Det verkar på något sätt få dem att för en stund glömma skammen över att deras generation svikit alla framtida generationer.

Fick ringa polisen flera gånger

Men Greta Thunberg, som bland annat blandar Outkast, First aid kit och Emil Jensen i låtlistan, öppnar även upp om de mörkare sidorna av att vara en världskänd ikon för klimatkampen. När hon och pappa Svante i fjol körde runt i Nordamerika i skådespelaren Arnold Schwarzeneggers elbil blev hotbilden plötsligt för stor.

– Den enda plats någon någonsin avrått mig från att besöka är delstaten Alberta i Kanada. Det är en av västvärldens största oljeproducerande regioner, säger ”Sommar”-debutanten.

– Här finns en starkt ifrågasatt oljelobby som inte tvekar att ta till aggressiva metoder för att tysta ner sådana de anser utgör ett hot. Och det märks. Flera gånger är jag tvungen att ringa polis som får komma och hjälpa mig när trakasserierna eskalerar och hotbilden blir för stor.

Greta Thunberg öppnar upp om mordhoten i sitt sommarprat.
Greta Thunberg öppnar upp om mordhoten i sitt sommarprat.

Mordhot mot henne och familjen

Det var också hotbilden som i november fick Greta Thunberg att segla hem från Nordamerika när klimatmötet COP25 flyttats från Santiago i Chile till Madrid – trots att man på grund av de kraftiga vindarna inte borde segla över Nordatlanten efter september.

– Hade jag inte varit den jag är så hade jag nog liftat med ett fraktfartyg eftersom att de åker ändå och till skillnad från flyg och kryssningsfartyg inte är beroende av betalande passagerare, säger hon.

– Men allt jag gör och säger förvrängs upp och ner och leder till hån, konspirationsteorier och hatdrev på sociala medier, som i sin tur leder till mordhot mot mig och min familj. Och den hotbilden är betydligt värre än alla stormar i världen.

Greta Thunberg fick lift över Atlanten med det australiensiska Youtube-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu och deras son Lenny, samt brittiska seglarproffset Niki Henderson.
Greta Thunberg fick lift över Atlanten med det australiensiska Youtube-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu och deras son Lenny, samt brittiska seglarproffset Niki Henderson.

Skulle ha åkt till Kina

Greta fick lift på det australiensiska Youtuberparet Riley Whitlum och Elayna Carausus segelbåt och överlevde Atlantens stormar. Nästa stora resa skulle ha gått till Kina i början av juni, men coronautbrottet förstörde det efterlängtade besöket. De senaste månaderna har hon sett världens ledare visa en förmåga att hantera en kris som hon saknar i kampen för klimatet.

– Coronapandemin har självklart inga långsiktiga positiva effekter för klimatet förutom möjligen insikten om hur man uppfattar och behandlar en kris. För under coronapandemin agerar vi plötsligt på den nivå som krävs, säger Greta Thunberg.

Greta Thunberg efter att ha seglat över Atlanten i december.
Greta Thunberg efter att ha seglat över Atlanten i december.

”Sju miljoner per år dör av luftföroreningar”

Hon pratar om internationella krismöten, enorma krispaket på fantasisummor som trollas fram från ingenstans och inställda event som över ett natt tvingar folk att förändra sitt beteende

– Politiker sätter sina meningsskiljaktigheter åt sidan och samarbetar för allas bästa. Världsledare och företagsrepresentanter säger att man kommer att göra vad som krävs eftersom ”man kan inte sätta ett pris på människoliv”, säger hon.

– De orden och den krishanteringen öppnar upp en helt ny dimension. Det är nämligen så att varje år dör sju miljoner människor av sjukdomar relaterade till luftföroreningar, enligt Världshälsoorganisationen. De är uppenbarligen människor vi kan sätta ett pris på, eftersom de dör av ”fel” orsaker i ”fel” delar av världen.

Fotnot: Programmet släpps även som podd kl 07.00.

Missa inte: Jackpott på Stryktipset - experten har en skrällspik
Publisert:

LÄS VIDARE