Polisen: Flera gripna efter hemliga operationen

Polisen har frihetsberövat flera personer under en europeisk insats som omfattar Region Mitt.

– Vi bedömer att vi förhindrat mord, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa.

Polisen har slagit till mot flera personer som figurerat i bland annat operation Rimfrost under den internationella insatsen som nu avslutats.

– Det här har varit en väldigt hemlig underrättelseoperation, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa.

Hon berättar att polisen tagit del av krypterad information via speciella telefoner under de senaste månaderna för att avlyssna kriminella som trott att de kommunicerat helt skyddat.

– Vi har kunnat följa kommunikationen som skett i klartext mellan kriminella där de till exempel planerat eller anstiftat försök till mord i de kriminella miljöerna. Eftersom vi följt kommunikationen i realtid har vi naturligtvis också ingripit i syfte att förhindra de här planerade morden.

”Vi bedömer att vi förhindrat mord”, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa.
”Vi bedömer att vi förhindrat mord”, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa.

Brottsligheten en utmaning

Linda H Staaf uppger att ett stort antal personer har frihetsberövats under operationens gång och att vapen, knark och pengar som kan kopplas till den grovt kriminella världen beslagtagits. De flesta beslagen i Sverige har skett i områden i mellersta och södra Sverige som haft problem med skjutningar och sprängningar tidigare. Exakt vilka områden det rör sig om vill hon dock inte gå in på eftersom arbetet inte är helt avslutat.

Jonas Eronen, polisen presstalesperson, bekräftar dock att polisområdet som Uppsala ingår i varit inkopplat under det europiska samarbetet.

– Region Mitt har gått in i den här operationen och gränsöverskridande brottslighet är en utmaning för oss, säger han.

Han kan inte gå in på om specifikt Uppsala, Gävle eller Västerås varit i fokus under operationen som inkluderat Norge, Spanien, Nederländerna, Storbritannien och Frankrike.

Publisert:

LÄS VIDARE