Syrien

Kurder i Syrien: Inrätta IS-tribunal

Av: 

TT

Rök stiger från al-Baghuz tidigare i veckan. Arkivbild.
Rök stiger från al-Baghuz tidigare i veckan. Arkivbild.

NYHETER

De lokala kurdiska myndigheterna i Syrien vill se att en internationell tribunal inrättas i nordöstra delen av landet för att kunna ställa misstänkta IS-jihadister inför rätta.

Uppmaningen är riktad till det internationella samfundet, enligt ett uttalande. Men beskedet tas svalt emot av USA, som stöder den kurdiskledda SDF-alliansen i Syrien. USA:s särskilde sändebud James Jeffrey säger att man inte eftersträvar en sådan lösning just nu. Snarare ska pressen öka på länder att ta hem sina egna medborgare som anslutit sig till IS, säger Jeffrey i ett uttalande inför reportrar i Washington.

Svårt med tribunal

Den svenska regeringens linje är också att en internationell tribunal bör upprättas på plats i Syrien och Irak, något som även andra partier i riksdagen stödjer.

Experter som TT tidigare talat med har dock uttryckt sin skepsis mot förslag om en tribunal och kallat det ineffektivt. Dels för att det skulle ta väldigt lång tid att inrätta den och att driva processerna, dels frågetecknen kring vilka typer av brott den skulle ta upp och om den skulle begränsas till brott begångna av IS.

USA:s president Donald Trump chockade omvärlden när han meddelade att USA skulle dra tillbaka sina runt 2 000 styrkor ur Syrien. Enligt James Jeffrey inleddes tillbakadragandet redan i december men han säger nu att amerikanska trupper kommer att vara kvar i "mindre antal" i de nordöstra delarna av landet samt vid en bas som används av den USA-ledda koalitionen.

Sitter i läger

Tusentals anhöriga till utlänningar som stridit för terrorrörelsen IS i Syrien sitter i ett läger i den nordöstra delen av landet. Enligt Lugman Ahmi, talesperson för de lokala kurdiska myndigheterna, rör det sig om över 9 000 personer, varav fler än 6 500 är barn.

Uppgifterna om antalet anhöriga kom innan SDF-alliansen utropat att terrorrörelsens "kalifat" besegrats i byn al-Baghuz. Byn och det kringliggande området vid Eufrats flodbank kallades IS sista territoriella fäste.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljontals riskerar att dö av svält – tack för att du räddar liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien

IS/Daesh (Islamiska staten)

SDF-alliansen (Syriska demokratiska styrkorna)