Ovanligt att maxa studiemedlet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är ovanligt att slå i taket för hur många veckor en person kan få studiestöd. Och när det väl sker är det inget större problem för studenterna. Det visar en ny rapport från CSN.

Varje student kan maximalt få studiemedel för sex års studier – alltså för lite mer än ett helt läkarprogram. Ändå är det få, ungefär en procent av alla som får studiestöd från CSN, som slår i taket. Vanligast är det bland just läkarstudenter, följt av de som pluggar fristående kurser eller till civilingenjör.

– Det är framför allt de som läser långa utbildningar som maxar sitt studiemedel. De är också förhållandevis unga med en genomsnittsålder på 31 år, säger Hanna Rösth, analytiker vid CSN.

Men även om de slår i taket går det ingen större nöd på de som inte får låna till hela studietiden. Två år efter avslutade studier tjänade de bättre än snittet och hade bättre betalningsförmåga på studielånen.

Även under studietiden verkar gruppen inte vara alltför oroliga, enligt rapporten.

– De vi intervjuade tyckte egentligen inte att det var så jobbigt och de var väl medvetna om att de var på väg att slå i gränsen. Det vanligaste var att man försörjde sig med ett arbete i stället, säger Hanna Rösth.

Rapporten kommer nu att skickas till utbildningsdepartementet.

Publicerad:

LÄS VIDARE