Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Därför drabbade covid-19 äldreboenden

Publicerad 2020-05-04

Personal som jobbat trots sjukdom och svårigheter att skapa säkra avstånd mellan de boende.

Det är två av orsakerna till varför coronaviruset spridits på svenska äldreboenden.

– Många av de äldre har svårt att minnas och förstå instruktioner, säger Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

Folkhälsomyndigheten började se en ökning av coronasmittan på svenska äldreboenden i mitten på mars. Värst har smittan spridits i Stockholmsregionen, följt av Sörmland.

Covid-19 har fram till i dag drabbat 212 av Stockholms 400 äldreboenden.

Via en enkät har myndigheten skickat ut frågor till alla boenden, för att hitta orsakerna till smittspridningen. Svårigheten att skapa säkra avstånd mellan de boende pekas ut som en av orsakerna till varför smittan spridits.

– Många av de äldre har svårt att minnas och förstå instruktioner, det är ofta anledningen till att de flyttat just till ett äldreboende. Inte minst personer med demens. Många boenden vittnar om att det gör det svårt att stoppa smittspridning så detta är ett prioriterat område, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

”Jobbat trots symtom”

Gällande skyddsutrustning ska det ha funnits tillgång vid tiden för smittan, enligt resultat från enkäten. Däremot visar enkätsvaren på att personal ska ha jobbat trots symtom.

– Här ser vi en skillnad vid SÄBO med och utan konstaterad smitta av covid-19. Det visar hur betydelsefullt det är att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom, säger Per Follin.

Äldreboendena har agerat genom att bland annat begränsa besök, ändra måltidstider och förbjuda personal som arbetar med covid-19 att vistas i kök. Grundhygienen har också skärpts.

Folkhälsomyndigheten säger samtidigt att de vill se fler snabba och effektiva åtgärder för att fortsatt stoppa smittan på äldreboendena.

– Väldigt mycket har gjorts väldigt snabbt. Boenden har ställt om sina rutiner. Ett antal åtgärder gällande städning och kompetensinsatser. Bland annat skickades det även ut skyddsmaterial redan under påskhelgen, säger Per Follin.

”Stanna hemma”

Malin Grape, chef för enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten, säger att det är viktigt att arbetsgivarna håller sin personal hemma vid minst symtom.

De gör nu djupintervjuer med verksamhetschefer på ett par utvalda boenden.

– Det finns mycket kunskap om hur man förebygger dropp- och kontaktsmitta i vården. Det är oerhört viktigt att personalen inte är på plats med symtom, inte ens lindriga symtom. Här har arbetsgivaren en jätteviktig roll, säger hon.

– Det är viktigt att personalen känner att det är okej att stanna hemma, att det finns tillräckligt personal på plats. Arbetsgivarens roll är jätteviktig.

2769 personer har dött till följd av covid-19 i Sverige.

PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen