Här är Uppsalapolitikernas bästa smultronställen

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Här är politikerna smultronställen i sommar.
Foto: UPPSALA KOMMUN
Här är politikerna smultronställen i sommar.

Det blir ingen vanlig sommarsemester i år.

Statsministern tror inte på resor i landet och hänvisade till folkvett i sommarplaneringen.

Vi frågade därför Uppsalas folkvalda hur de tänker göra med resor och ledighet i sommar.

Sommaren och semestern närmar sig med stormsteg. Den pågående coronapandemin ser dock ut att sätta käppar i hjulen för mångas tidigare semesterplaner.

Statsminister Stefan Löfven (S) klargjorde i en intervju med Dagens Nyheter i förra veckan att utlandsresor inte är aktuella i sommar, och inte heller inrikesresor är självklara.

– Det är samma sak med möjligheterna inom landet. Myndigheterna måste återkomma om det, men även här gäller folkvettet. Om det jag gör riskerar att öka smittspridningen, om jag kommer att befinna mig i sammanhang där det är för mycket människor och för tätt, då ska man tänka bort det helt enkelt, berättade Stefan Löfven för Dagens Nyheter.

Aktuellt med restriktioner för resor i sommar

I helgen flaggade även statsepidemiolog Anders Tegnell för att de reserestriktioner som nu ligger över landet kan komma att bli kvar över sommaren.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, och Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tror däremot att vi kommer kunna resa inom Sverige i sommar – men att utlandsresorna får vänta till nästa år.

Ingen riktig semester för politikerna

Även Uppsalas folkvalda politiker har fått tänka om – och tänka lokalt. Om krisen blir långvarig kan coronakrisen även sätta stopp för alla semesterplaner.

– Som förtroendevalda politiker har vi ju inte semester i den vanliga bemärkelsen, eftersom vi inte är anställda, utan arvoderade. Vi brukar ha ett par mötesfria veckor där det brukar gå bra att vara ledig och åka från stan. Men vi är såklart alltid tillgängliga med beredskap för både invånare och journalister – och redo att fatta beslut om det skulle behövas, säger regionrådet Malena Ranch (MP), och fortsätter.

– Hur årets sommarveckor kommer att se ut vet ingen av oss. Men vi är såklart beredda att anpassa våra planer efter rådande omständigheter. Vi kommer inte att stämpla ut för semester samtidigt som världen är i kris, utan vi kommer noga följa utvecklingen i hälso- och sjukvården och samhället.

Foto: REGION UPPSALA
Malena Ranch (MP), regionråd och ordförande i vårdstyrelsen.

Politikernas egna smultronställen

Aftonbladet har kontaktade samtliga region- och kommunalråd för att få höra om deras planer för denna ovanliga corona-sommar.

Vi bad också politikerna att avslöja deras bästa och lokala smultronställen i och omkring Uppsala. Hur de svarade? Det kan du läsa i faktarutan här nedan.

Publicerad:

LÄS VIDARE