Misstänkt gängledare kan fällas – av kontanter och klockor

I 29-åringens bostad fanns bland annat fyra sedelbuntar med cirka 100 000 kronor i varje bunt.
I 29-åringens bostad fanns bland annat fyra sedelbuntar med cirka 100 000 kronor i varje bunt.

En husrannsakan gjordes mot 29-åringen då han misstänktes för cannabisförsäljning.

I lägenheten hittades Rolex-klockor och kontanter till ett samlat värde av mer än 950 000 kronor.

Mannen är nu misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

I början av mars grep polis fyra män på Södervärn i Malmö. Männen misstänktes för cannabisförsäljning och hade knappt 380 gram cannabis i påsar som de slängde under flyktförsöket.

Gripandet medförde att beslut om husrannsakan fattades. Hos en av de misstänkta, en 29-årig Malmöbo, gjorde polisen flera fynd som gör att 29-åringen nu åtalas för grovt penningtvättsbrott i Malmö tingsrätt.

Misstänkt gängledare

I lägenheten hittade polisen mer än 440 000 kronor och två Rolex-klockor till ett värde av 515 000 kronor. Där fanns även en sedelräknare, anteckningar över skulder för olika personer och en väska med stark doft av cannabis - vilket enligt polisen ”tyder på att någon har förvarat/transporterat cannabis i den aktuella väskan”.

Värdet på Rolex-klockorna uppgår till drygt en halvmiljon kronor.
Värdet på Rolex-klockorna uppgår till drygt en halvmiljon kronor.

Den 29-årige mannen är sedan tidigare välkänd av polisen, har pekats ut som en misstänkt gängledare och varit misstänkt för flera allvarliga brott i Malmö. Han har även kartlagts inom Sluta skjut-projektet för misstankarna om grova våldsbrott.

Mannen har själv hävdat att pengarna tillhör två andra personer och att han har hjälpt dem med ett banklån. Inte heller klockorna är enligt mannen hans, utan han har enbart förvarat dem åt anhöriga och vänner.

Övertygade om utpressning

Ett flertal personer som genomfört stora överföringar och som har kopplats till de 440 000 kronorna har förhörts. Polisen har då varit tydliga med att de är övertygade om att de blivit pressade på pengar. En av de förhörda uttryckte också en stark ovilja att ställa upp på förhör av rädsla för sin och sin familjs liv, men har liksom andra vittnen hävdat att pengarna rör ett kommande bröllop och inget banklån.

De övriga personerna som greps på Södervärn - en 29-åring, en 25-åring och en 24-åring - står liksom 29-åringen åtalade för narkotikabrott.

Publisert:

LÄS VIDARE