Mordet på Wilma, 17

Rättsexperten om Wilma-domen: ”Viktigt att inte ropa hej än”

Av: 

August Håkansson

NYHETER

23-årige Tishko Ahmed döms till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är övertygad om att domen kommer att överklagas.

– Det finns en hel del angreppsmöjligheter för försvaret, säger han.

Ex-pojkvännen dömdes på måndagseftermiddagen av Uddevalla tingsrätt förutom för mord också för brott mot griftefriden. Han ska även betala skadestånd till Wilma Anderssons anhöriga på totalt 227 664 kronor.

Tingsrätten skriver i domen att ”det är ställt utom rimligt tvivel att mannen i Uddevalla i november 2019 genom upprepat våld uppsåtligen berövat sin flickvän livet”.

Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem säger att domen med allra största sannolikhet kommer att överklagas.

– Man ska nog slå fast att det är väldigt viktigt att inte ropa hej förrän hela målet är avslutat. Det är inte självklart hur bevisdömningen kommer att göras i hovrätten.

”En hel del angreppsmöjligheter”

Han nämner bland annat faktumet att bara delar av Wilma Anderssons kropp har hittats.

– Domskälen lämnar utrymme för ett nära nog automatiskt överklagande från den dömdes sida. Det kan man utgå från. Det finns en hel del angreppsmöjligheter mot bakgrund av att det inte är fastställt någon dödsorsak.

Den viktigaste bevisningen har varit polisens brottsplatsundersökning i Tishko Ahmeds lägenhet, enligt Sven-Erik Alhem. Till exempel har blodspår från Wilma hittats där och fingeravtryck har säkrats på det emballage som täckte den kroppsdel från Wilma Andersson som hittades i bostaden.

”Hade krävts motbevisning”

Enligt domen nekar Tishko Ahmed fortfarande till anklagelserna.

– Tingsrätten har betonat att det finns så mycket som talar emot honom. Även om han har en ovillkorlig rätt att förhålla sig passiv och tiga, hade det krävt någon form av presentation av motbevisning för hans del för att man skulle komma på en annan nivå i bevisbedömningen, säger Sven-Erik Alhem och fortsätter:

– Jag vill betona att detta är naturligtvis väldigt lätt att angripa från försvararhåll. Jag vågar sätta en ganska stor peng på att det är en självklarhet att detta kommer upp i hovrätten efter ett överklagande från den dömdes sida.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tishko Ahmed, 23, får livstid för mordet på Wilma Andersson

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Wilma, 17

Sven-Erik Alhem

Brott

Uddevalla

Mord