Coronapandemin

Tuffa restriktioner i Asiens andra vågen-kamp

Av: 

TT

NYHETER

Massevakuering, krigstillstånd och nya toppnoteringar i smittofall. Flera asiatiska länder befinner sig nu mitt i den fruktade andra vågen av coronaviruset.

I Kina, landet där de första fallen av covid-19 rapporterades i december, stiger oron för en ny, dödlig våg. Måndagens 61 nya smittofall innebär den högsta dygnssiffran i landet sedan april månad.

De flesta av de nya fallen har registrerats i den nordvästra regionen Xinjiang, där "krigstillstånd" nu utlysts i miljonstaden Ürümqi i ett försök att stoppa spridningen.

Även i Hongkong stiger smittsiffrorna. Sedan tidiga juli har fler än 1 000 fall bekräftats, vilket motsvarar mer än 40 procent av stadens totala virustal. På måndagen infördes de striktaste restriktionerna hittills i Hongkong.

Stadsborna måste från och med nu bära munskydd på offentliga platser och sammankomster på fler än två personer förbjuds. Dessutom tillåts restauranger bara servera mat för avhämtning.

– Epidemisituationen i Hongkong är anmärkningsvärt allvarsam, säger Matthew Cheung, ledande regeringsföreträdare i Hongkong.

Filippinsk kritik

Stigande infektionssiffror rapporteras också från bland annat Sydkorea, Indonesien, Japan, Filippinerna och Vietnam.

80 000 människor, de flesta av dem lokala turister, evakueras nu från den vietnamesiska kuststaden Danang efter att tre invånare testat positivt för covid-19 under helgen.

I Filippinerna tycks den andra virusvågen ha satt käppar i hjulet för landets president Rodrigo Duterte, rapporterar al-Jazira. Kritiska medborgare menar att presidentens brist på ledarskap och tydliga strategier ligger bakom den ökade smittspridningen, som lett till att arbetslösheten stigit till 17,5 procent samtidigt som landet står inför den värsta lågkonjunkturen på 35 år.

"Ondskefulla viruset"

I det slutna Nordkorea har ännu inte ett enda smittofall bekräftats officiellt, men i helgen kom rapporter om ett misstänkt första fall. Myndigheterna svarade med att snabbt sätta staden Kaesong vid den sydkoreanska gränsen i strikt karantän.

– Vi har en allvarig situation där det ondskefulla viruset kan ha kommit in i landet, sade landets ledare Kim Jong-Un enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Totalt har över 16 miljoner människor bekräftats smittade av covid-19 världen över. Nästan 650 000 personer har avlidit.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Asien

Coronaviruset

Hongkong

Nordkorea

Filippinerna

Kina