Nyheter

Ung krigsveteran ny favorit hos USA-demokrater

Av: 

TT

NYHETER

Han har seglat upp som gunstling bland demokrater, åtminstone i de viktiga delstaterna Iowa och New Hampshire.

Men svarta väljare är långt ifrån övertygade om den 37-årige borgmästaren Pete Buttigieg.

Primärvalsäsongen inför 2020 års presidentval närmar sig med stormsteg.

I Demokraternas fulla startfält – i nuläget hela 16 aspiranter – är blickarna särskilt vända åt två delstater: Iowa och New Hampshire. De är först ut i primärvalsrörelsen, och goda resultat där anses ge kandidater medvind inför kommande val.

Men varken de nationella toppkandidaterna Joe Biden eller Bernie Sanders kan räkna sig som favoriter i delstaterna. I stället har en förhållandevis okänd, ung man legat i topp i opinionsmätningarna där sedan i slutet av november.

Pete Buttigieg, krigsveteran och borgmästare i den lilla staden South Bend i Indiana, har gått hem med bravur hos särskilt äldre väljare. Kanske kan det bero på kandidatens hjärtefråga – omfattande pensionsreformer.

Öppet homosexuell

Ändå är Buttigieg, med sina 37 år, den i särklass yngste aspiranten i årets startfält. En vinst skulle göra honom till den förste borgmästaren som röstats rakt in i Vita Huset.

Han är också den första, öppet homosexuella presidentkandidaten i USA:s historia.

Pete och Chasten Buttigieg – gifta sedan 2018 – har kallats valrörelsens "powerpar", och glimtar från deras vardag följs av totalt över en miljon följare på Instagram. Att det rör sig om en ny generation politiker är inte minst tydligt i parets historia om hur de möttes; via dejtingappen Hinge.

Samtidigt har 37-åringen varit öppen om sina erfarenheter som ung, homosexuell man i garderoben. Först efter att Pete Buttigieg kom hem från Afghanistan bestämde han sig för att "acceptera sig själv", enligt kandidatens egen utsago i demokraternas tredje tv-sända debatt i ABC News i september.

– Jag kom hem och insåg: Jag får bara ett liv, och jag vill inte fortsätta leva utan att veta hur det känns att vara kär. Så jag kom ut, bara.

Svarta tveksamma

När Pete Buttigieg tillkännagav sin önskan att kandidera till presidentposten i South Bend i april i år noterade flera reportrar samma sak: Trots att 37-åringens hoppfulla retorik om förändring och rättvisa liknande Barack Obamas 2008, var stämningen annorlunda.

Den här gången var publiken nästan helt vit.

Att motivera svarta väljare har varit svårt för borgmästaren, och bara sex svarta, folkvalda politiker har ställt sig bakom hans kampanj. Det är lågt i jämförelse med toppskiktet bland kandidaterna. För den förre vice presidenten Joe Biden är siffran till exempel 154, enligt tidningen The New York Times.

Problemet kan bero på kritik på hemmaplan. Pete Buttigieg har länge kritiserats för att vara inaktiv i frågor som rör stadens svarta invånare, och kritiken kulminerade i samband med en polisskjutning av en svart man i september.

Buttigieg ställde in sin presidentvalskampanj för att resa hem till South Bend. Men aktivister och familjemedlemmar var inte övertygade.

– Han verkade stressad, som om han bara försökte göra det som förväntades av honom, kommenterade en aktivist från rörelsen Black Lives Matter efter att ha träffat Buttigieg för ett möte om polisbrutalitet, enligt CNBC.

Rättelse: Ändrar antalet kandidater i faktarutan till nio.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: