Saeed och Niloofar hade firat sitt bröllop – dog i flygkraschen

De var nygifta och hade firat sitt bröllop i Teheran.

Saeed Tahmasebi och Niloofar Ebrahim dog i den iranska flygkraschen.

– Det är så fruktansvärt att det inte går att sätta ord på det, säger hans syster Sally till Telegraph.

Samtliga 176 personer ombord dödades när det ukrainska flygplanet störtade kort efter start från Teherans internationella flygplats.

Londonbon Saeed Tahmasebi, 35, är en av tre döda britter. Han gifte sig med Niloofar Ebrahim från Iran förra året. De var i den iranska huvudstaden för ett andra bröllop tillsammans med vänner och släktingar, skriver Telegraph.

Nära och kära hade redan flugit tillbaka till Storbritannien. Kärleksparet var ensamma kvar i Teheran några dagar.

– De var ett underbart, vackert par och de var fantastiskt lyckliga tillsammans, säger Saeed Tahmasebis 41-åriga syster Sally till Telegraph.

Saeed Tahmasebi arbetade som ingenjör i London. Han träffade psykologstudenten Niloofar Ebrahim för ett år sedan. De blev snabbt förälskade och bestämde sig snart för att gifta sig.

Saeed Tahmasebi arbetade som ingenjör i London. Han träffade psykologstudenten Niloofar Ebrahim för ett år sedan. De blev snabbt förälskade och gifte sig ett knappt år senare.
Saeed Tahmasebi arbetade som ingenjör i London. Han träffade psykologstudenten Niloofar Ebrahim för ett år sedan. De blev snabbt förälskade och gifte sig ett knappt år senare.

Väntade på bröllopsbilderna

Niloofar Ebrahims bror Amir – som tillsammans med övriga sörjande vänner och släktingar samlats i Londonstadsdelen Brentford – berättar för Telegraph att han de senaste dagarna oroat sig för paret med tanke på spänningarna mellan Iran och USA.

– Sedan hörde vi att deras flyg störtat. Det är fruktansvärt, säger han till tidningen.

– Det är hjärtskärande. De var bara kvar i Teheran några dagar för att de väntade på att deras bröllopsbilder skulle bli klara.

Niloofar Ebrahim och Saeed Tahmasebi dog i den iranska flygkraschen.
Niloofar Ebrahim och Saeed Tahmasebi dog i den iranska flygkraschen.

Lämnar dotter efter sig

Mohammed Reza Kadkhoda-Zadeh, 40, också han britt, hade varit i Iran över julen för att träffa släkt och familj. Nu var han på väg hem till Storbritannien via Ukraina, skriver Daily Mail. Han lämnar en nioårig dotter efter sig.

”En kärleksfull far, son, bror, vän, som kommer vara evigt saknad. Hans bortgång har slagit sönder många liv. En varm och passionerad själ har lämnat oss alldeles för tidigt. Vila i frid Reza”, skriver familjen i ett uttalande.

Den tredje britten som dog när flygplanet fattade eld och kraschade mot marken var Sam Zokaei, 42.

Även han var i Iran för att träffa släktingar. Han arbetade som ingenjör för oljebolaget BP, både på plats i Mellanöstern och i London, rapporterar Daily Mail.

”Vi är chockade och i djup sorg efter den här tragiska förlusten av vår vän och kollega”, skriver företaget i ett uttalande.

”En väldigt vacker person”

Bland de 63 kanadensare som var på flygplanet finns makarna Iman Ghaderpanah och Parinaz Ghaderpanah.

– De är ett ungt par som höll på att bygga ett liv tillsammans, säger Sam Green, chef för den mäklarfirman där mannen jobbade, till The Star.

Paret hade besökt sina föräldrar.

– Hon var en väldigt vacker person, både på insidan och utsidan, säger Nima Ahmadi, vice ordförande för en ideell organisation som Parinaz Ghaderpanah var engagerad i.

Professorerna Mojgan Daneshmand och Pedram Mousavi, boende i Edmonton, reste tillsammans med sina döttrar Daria and Dorina.

– Jag vill att de ska bli ihågkomna som en symbol för kärleken, som goda medborgare som gjorde mycket för att bidra till närsamhället. Fantastiska lärare för sina studenter, säger Nooran Ostadeian, som känt familjen sedan 2010, till The Star.

Orsaken inte fastställd

Flygplanet av typen Boeing 737-800 var på väg mot Ukrainas huvudstad Kiev. Planet började brinna i luften. Orsaken är inte fastställd.

Svarta lådan har hittats men den iranska luftfartsmyndigheten har sagt att den inte kommer att lämnas ut till tillverkaren, amerikanska Boeing.

Eftersom haveriet inträffade bara timmar efter att Iran avfyrat ballistiska robotar mot amerikanska militära mål i Irak har det förekommit spekulationer om ett möjligt attentat.

Men fem säkerhetskällor – tre amerikaner, en europé och en kanadensare – uppger för nyhetsbyrån Reuters att en första bedömning tyder på tekniskt fel. Bland annat finns bevis på att en av motorerna överhettats.


PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE