Här byggs Malmös nya gymnasieskola

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Universitetsholmens gymnasium ska rivas i år. Redan i sommar flyttar undervisningen till Norra Sorgenfri.

Malmö stad vill bygga fyra nya gymnasieskolor innan 20-talet är över.

Redan i år rivs gamla gymnasiet på Citadellvägen nära Universitetsholmen. På platsen byggs en dubbelt så stor skola, rapporterar Sydsvenskan.

Undervisningen i Universitetsholmens gymnasium flyttas till Norra Sorgenfri gymnasium under byggtiden – tre år. År 2023 ska sedan en nya betydligt större gymnasieskola stå klar på Citadellgatan.

Lars Rehnberg, kommunens utbildningsdirektör med gymnasieansvar, säger att de sista besluten ännu inte fattats formellt.

– Men det finns inga alternativ. Fastigheten är gammal och har passerat sitt bäst före datum, den har ett gott läge och vi behöver många nya gymnasieplaster, säger Rehnberg till tidningen.

Den nya skolan kommer att få en egen idrottshall, så eleverna slipper gå ut till Kockum Fritid en bit bort. Även danssal, stor matsal och kafé finns i planen.

Just nu pågår arbetet med att planera flytten till Norra Sorgenfri för cirka 550 elever i tre olika yrkesprogram.

Den nya skolan byggs för 1 200 elever och kommer att ha även teoretiska program.

Malmös befolkningsprognos visar att behovet av gymnasieplatser kommer att öka med cirka 40 procent fram till slutet av 2020-talet. Drygt hälften av eleverna – 7 000 av cirka 13 000 – går i kommunal gymnasieskola. Drygt 5 000 elever väntas tillkomma inom tio år.

Enligt Rehnberg behövs ytterligare ett gymnasium senast år 2025 och sedan minst ett till innan seklet är slut. Var de skolorna ska placeras är oklart.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM