Nya uppgifter: Oenighet i Trumps stab om attacken

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump sa först nej till att döda Qassem Soleimani.

Sedan såg han tv-bilder från Bagdad och ändrade sig.

Samtidigt tvivlar vissa i hans egen stab på uppgifterna att generalen planerade en ”omedelbar attack”, uppger New York Times.

Den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad natten till i fredags.

Enligt Donald Trump var Soleimani långt gången i planeringen av att attackera amerikaner. Utrikesminister Mike Pompeo uppgav i helgen att hundratals liv var i riskzonen.

– Vi tog honom på bar gärning och oskadliggjorde honom. Soleimani planerade omedelbara och grymma attacker mot amerikanska diplomater och militär. Vi känner oss trygga i att hans terrorvälde är över, sa Trump i fredags kväll.

1 av 3 | Foto: Andrew Harnik / TT
USA:s president Donald Trump.

Interna tvivel i Trumps stab

New York Times uppger dock att det finns tvivel i Trumps egen stab kring underrättelseuppgifterna om att generalen planerade en storskalig attack av det slag som Trump och Pompeo beskrivit.

Enligt en källa som tidningen hänvisar till visade uppgifterna inget mer än ”en normal måndag i Mellanöstern”. De resor som Soleimani gjort i Syrien, Libanon och Irak beskivs av samma uppgiftslämnare som ”business as usual”.

New York Times skriver att USA dessutom hade tillgång till kommunikation mellan Soleimani och Irans högsta ledare, Ayatolla Ali Khamenei. Den visade att ayatollan inte hade godkänt några attackplaner och att Soleimani hade kallats till Teheran för vidare diskussioner en vecka före hans död.

New York Times uppger också att Donald Trump så sent som den 28 december sa nej till till att döda Qassem Soleimani. I stället godkände han bombningar mot den proiranska milis som ansågs ligga bakom den dödliga attacken mot en amerikansk flygbas i Kirkuk i mellandagarna.

”Trumps generaler förvånades”

Men ett par dagar senare, efter att ha sett tv-bilder på hur milismän belägrade USA:s ambassad i Bagdad, var Trump ursinnig. Sent i torsdags kväll hade han ändrat sig, enligt tidningens källor.

Att Pentagon föreslår en bred palett av åtgärder för amerikanska presidenter är inget nytt. Att döda en fiende finns ibland med för att få andra förslag att verka rimligare.

Att Trump nu valde att godkänna det mest extrema förslaget förvånade även USA:s generaler. De trodde inte att han skulle säga ja, enligt New York Times.

Utrikesministern Mike Pompeo och vicepresidenten Mike Pence uppges båda ha förordat ett ett hårt militärt svar mot Iran. Pences stab skötte enligt NYT många av de möten och gruppsamtal som hölls före drönarattacken i fredags.

Publicerad: