V:s toppnamn i EU tar ut traktamente i Bryssel – där hon bor

Malin Björk: ”Köpt ganska många 3D-klitorisar av plast för kontorsersättningen”

Publicerad 2019-05-14

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk har tagit ut drygt en miljon kronor i traktamenten i Bryssel trots att hon bor och är skriven i staden, uppger SVT Nyheter.

V-ledaren Jonas Sjöstedt anser inte att hon gjort fel – trots det tänker V-toppen gå igenom kontoutdrag och betala tillbaka.

– Hon använder bara pengarna i tjänsten, hon ska betala tillbaka det som blev över, säger pressekreterare Charlotta Narvehed.

EU har ett dagtraktamente på drygt 3 000 kronor som parlamentariker får när de är i Bryssel.

Malin Björk har fått traktamente 357 dagar den gångna mandatperioden, vilket motsvarar omkring en miljon kronor – trots att hon bor och är skriven i Bryssel.

Malin Björk uppger för SVT att hon gjort upp med parlamentets administration om att hon i stället kan använda pengarna för resor i Sverige.

– Traktamentena täcker alla mina inrikesresor och boenden när jag är i Sverige, säger hon till SVT.

Omdiskuterad kontorsersättning

Malin Björk uppger dock också att hennes omkostnader i Sverige inte motsvarar de pengar hon fått i traktamente och att hon inte varit i Sverige lika många dagar som hon tagit ut traktamente.

Samtidigt har parlamentarikerna enligt SVT även möjlighet att använda den omdiskuterade kontorsersättningen på över 40 000 i månaden till bland annat hotell i Sverige.

Flera andra parlamentariker uppger i en enkät för SVT att de gör just detta. Men en av Björks medarbetare förklarar i ett mejl att den potten inte har använts till hotell eftersom ”huvudsyftet med kontorspengarna är inte att de ska bekosta parlamentarikerns behov av resor och uppehälle i det land där parlamentarikern är vald”.

Köpt 3D-klitorisar av plast

Istället har kontorsersättningen använts till telefonräkningar, hyran av ett Stockholmskontor och kontorsmaterial.

”Jag har också köpt in hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”, uppger Malin Björk i SVT:s enkät.

Malin Björks pressekreterare Charlotta Narvehed säger att Björk ska betala tillbaka pengar som inte använts i slutet av mandatperioden.

Hur ska ni räkna ut hur mycket när det inte finns kvitton?

– Det finns ju kontoutdrag och så.

Hon ska alltså gå igenom kontoutdrag?

– Ja.

Varför ska hon betala tillbaka om hon inte har gjort fel?

– Hon använder bara pengarna i tjänsten, hon ska betala tillbaka det som blev över.

Aftonbladet har sökt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Hans pressekreterare hänvisar till ett uttalande han gjort på Twitter:

V:ledaren: Begriper inte det här ”avslöjandet”

”Det här ”avslöjandet” begriper jag inte. Alla EU-parlamentariker som bor i Bryssel får traktamente. Till skillnad från andra stoppar Malin Björk inte de pengarna i egen ficka. Dessutom är hon helt öppen med kvitton från kontorsersättning och tar bara ut 29 000 i månaden.” skriver Sjöstedt.

I en annan tweet skriver han:

”Att ta ut traktamenten som alla får är självklart inte att fuska, dessutom använder Malin ju pengarna till att träffa väljarna i Sverige. Ingen annan svensk ledamot tar ut så lite lön till sig själv och är så öppen med sina kvitton.”

Enligt SVT ska Malin Björk nu göra en återbetalning. Hur stor den kommer att vara är oklart.