Expertens svar till Soraya Post: Lite rätt – men mest fel

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Soraya Post påstod i SVT att Ryssland inte rustar upp.

Experten Simon Wezeman säger att uttalandet är lite rätt – men mest fel:

– Man kan inte sitta och säga att det inte händer någonting. Ryssland har gjort en stor militär satsning sedan 2010, säger han.

Soraya Post är FI:s toppnamn i EU-valet och EU-parlamentariker sedan 2014. På tisdagskvällen frågades hon ut i SVT tillsammans med KD-kandidaten Sara Skyttedal.

Soraya Post förklarade varför hon röstade nej till förslaget att lägga 130 miljarder kronor på EU-gemensamma vapensystem.

– Jag vill behålla EU som det fredsprojekt det var tänkt en gång i tiden. Vi ska fortsätta att vara en mjuk makt.

När programledarna frågade om hon är orolig för ett allt mer aggressivt Ryssland svarade hon:

– Nej, inte som det ser ut nu. Ryssland rustar inte upp. De ökar inte sin försvarsbudget, inte enligt de rapporter jag fått. Däremot har betett sig väldigt illa och kränkt Ukraina och Krim-tartarerna. Där finns anledning att känna oro.

1 av 2 | Foto: SVT
Soraya Post, Fi.

Simon Wezeman, Rysslands-expert vid fredsforskningsinstitutet Sipri, säger att Soraya Post har mer fel än rätt.

– Jag håller inte med henne. Det stämmer visserligen att Rysslands försvarsbudget minskade 2017 och 2018, men den ligger fortfarande mycket högre än för fem eller tio år sedan. Man måste se det i ett längre perspektiv.

Enligt Simon Wezeman blev Georgien-kriget 2008 en vändpunkt för Ryssland när det gäller militärutgifterna.

– Ryssland vann bara på sin storlek och insåg att man hade för gamla vapen. Då inleddes en modernisering som tog fart på riktigt från och med 2010. Ryssland rustar upp. De lägger 40 procent av försvarsutgifterna på nya vapen och det är högre än i de flesta västeuropeiska länder. De har kommit ganska långt, säger han.

Soraya Post sa i SVT att hon inte ser något ryskt hot mot de baltiska länderna. Hon vill inte se EU som en militärmakt utan i stället förlita sig på Nato.

Simon Wezeman ifrågasätter den synen.

– Ryssland är kanske inte en fara om man tittar på hur mycket de spenderar och hur mycket de har, men det handlar om hur de använder sina vapen. Titta på Krim och Ukraina, titta på Georgien. Det är sådant som Ryssland gör. Man måste vara orolig, man kan inte säga att det inte händer någonting.

Publicerad:

LÄS VIDARE