Kändiskrogen ansöker om konkurs: ”Coronaeländet blev dödsstöten”

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronaviruspandemin har lett till kris i restaurangbranschen.

Nu ansöker stjärnkrogen Eriks Basar om konkurs.

– Vi överlever helt enkelt inte corona tyvärr, säger ägaren Anna Lallerstedt.

I coronaviruspandemins spår kämpar restaurangbranschen för sin överlevnad. Flera krögare har vittnat om enorma förluster i takt med uteblivna gäster.

Stjärnkrögaren Erik Lallerstedts bolag Eriks restauranger tvingas nu sätta en av sina krogar i konkurs – Eriks Basar på Kungsholmen i Stockholm.

– Vi klarar inte av att betala våra skulder. Vi överlever helt enkelt inte corona tyvärr. Vi har tappat alldeles för mycket, säger ägaren Anna Lallerstedt.

Anna Lallerstedt.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Anna Lallerstedt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Erik Lallerstedt.

”Coronaeländet blev dödsstöten för oss”

Eriks Basar öppnade för omkring två år sedan och restaurangen har fortfarande kvar kostnader som uppstod i samband med starten, något som blivit allt för tufft för verksamheten under rådande omständigheter.

– Vi kommer liksom inte ikapp. Coronaeländet blev dödsstöten för oss. Jag tror vi har tappat omkring 80 procent i omsättning. Det är ofantligt mycket, säger hon.

Anna Lallerstedt berättar att Folkhälsomyndighetens råd om att folk ska hålla sig inomhus och följa social distansering tagit hårt på hela branschen.

– Vi har väldigt små marginaler sedan innan och när det blir en sådan här jättekris som det blivit nu och att folk ska hålla sig inomhus slår det direkt mot oss på bara några dagar. Jag har kollegor i branschen som tappat 97 procent på fyra dagar. Det här är katastrof för hela restaurangbranschen, säger hon.

Nu inväntar Anna Lallerstedt besked från konkursförvaltaren om vad som kommer att hända med Eriks Basar.

– Det blir upp till konkursförvaltaren att bestämma om Basar ska drivas vidare eller om vi ska stänga. Jag vet inte, utan avsäger mig det, säger hon.

Foto: Lotte Fernvall
Nu ansöker stjärnkrogen Eriks Basar om konkurs.
Foto: Lotte Fernvall
Eriks Basar om konkurs.

Gondolen stänger i maj

Företaget driver även Eriks Bakficka på Östermalm och Eriks Gondolen vid Slussen i Stockholm. Vid årsskiftet skulle Gondolen stänga sin verksamhet på grund av en fastighetsrenovering.

Men till följd av uteblivna gäster under coronaviruspandemin kommer restaurangen stänga redan den 16 maj. Planen är att öppna igen augusti 2022 när fastigheten ska vara färdigrenoverad. Omkring 70 anställda på Gondolen och Basar berörs.

– Tack vare att fastighetsägaren stöttar oss får vi flytta ut redan nu, för vi har helt enkelt inte råd att driva Gondolen ett halvår till.

Hur ser framtidsprognosen ut för Gondolen?

– Det är tufft. Jättetufft.

Anna Lallerstedt befarar att Eriks Basar inte är den enda restaurangen som står inför konkurs.

– Jag tror att vi kommer se ganska många. Vi är nog inte de enda som kommer drabbas av det här. Vi lever i en ganska tuff bransch och vi har det svårt, säger hon.


Läs mer om coronapandemin

PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: