Nya Nordkoreasamtal i Sverige på gång

Av:  TT

Nordkorea och USA är inbjudna till ett nytt möte i Sverige, enligt det svenska sändebudet Kent Härstedt. Den muntliga inbjudan som framfördes i början av oktober följs snart upp med en skriftlig variant.

Härstedt har just varit i Peking, och besöker nu Seoul i vad han beskriver som en pågående process.

– Vi håller på med en dialog med alla inblandade huvudstäder, i synnerhet med Nordkorea och USA, säger Härstedt på telefon till TT.

USA:s utrikesdepartement sade redan i samband med mötena på Lidingö i början av oktober ja till fortsatta samtal för nedrustning. Men Nordkorea, som avbröt överläggningarna i Sverige – med motiveringen att motparten "inte tog med sig något till förhandlingsbordet" – verkar tveksammare.

Härstedt försäkrar dock att Pyongyang "inte stängt några dörrar", och höll i Seoul på onsdagen en välbesökt internationell presskonferens för att berätta om framstegen.

– Allt är förberett för att vi ska kunna skicka inbjudningar, detta är mer en signal om att vi kommer att göra det.

Samtalen omgärdas av stort hemlighetsmakeri, och det är oklart hur nära parterna är en överenskommelse. Men Härstedt säger att man behöver ta tillfället i akt för en uppgörelse om nedrustning på Korea-halvön.

– Det är viktigt att man inser att detta är ett historiskt tillfälle, vi försöker tillsammans med andra driva på.

Både politisk utveckling och annat i de berörda länderna kan förändra spelplanen.

– Dels har vi parlamentsval i Sydkorea i april, dels har vi presidentval i USA nästa november, tar Härstedt som exempel.

Publisert:

LÄS VIDARE