Linde: Svårt ta hem svenska barn i IS-läger

avTT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT
Bild från al-Hol-lägret i norra Syrien, tagen i juni i år. Arkivbild.

Turkiets militära attack i Syrien har gjort frågan om vad som ska hända de svenska barn som finns i IS-läger ännu mer aktuell.

– Vi hoppas att vi får ut barnen till slut, men det är väldigt många problem, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Redan i våras sade tidigare utrikesministern Margot Wallström att barnen om möjligt ska föras till Sverige.

– Det har visat sig mycket svårare än vad vi hade trott, säger Ann Linde till TT.

Sverige är inte ensamt om att brottas med praktiska och rättsliga hinder. Även andra EU-länder har stött på samma svårigheter, enligt Linde.

Hon pekar på en rad lagtekniska problem, där lagar som rör individens rätt, familjerätt och folkrätten ska vägas mot varandra. Ibland kan föräldrarna också ha olika nationalitet, vilket gör att flera länders lagstiftning ska tas hänsyn till. Dessutom är det inte helt enkelt att fastställa identiteter eller ens säkert veta vem som är föräldrar till barnen.

– Vi vill ta hem barnen. Vi gör något varje dag, säger Linde om arbetet som pågår från regeringens sida.

I norra Syrien finns flera kurdiskkontrollerade läger där misstänkta IS-terrorister hålls. Det största är ökenlägret al-Hol, där runt 10 000 utländska medborgare ska finnas bland de många IS-sympatisörerna, enligt kurdiska myndigheter.

Även svenska medborgare finns i al-Hol. Hur många är svårt att veta, men enligt uppgifter till TT i våras fanns då uppemot 80 barn till misstänkta svenska terrorresenärer i lägret.

Publicerad: