Ilska i Haiti efter journalistmord

Av:  TT-Reuters

Demonstranter och polis drabbade samman i Port-au-Prince.
Demonstranter och polis drabbade samman i Port-au-Prince.

Mordet på en haitisk journalist har ökat ilskan bland demonstranter, som kräver Jovenel Moïses avgång.

Journalisten Néhémie Joseph hittades ihjälskjuten i sin bil sent på torsdagskvällen, enligt hans arbetsgivare Radio Méga. Våldsbrott är vanligt i det fattiga Haiti, och omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Men Joseph hade i september sagt att han hotats av politiker nära regeringen, på grund av hans arbete med att rapportera om landets politiska och ekonomiska kris.

Néhémie Joseph är den tredje journalisten som har dödats eller som har försvunnit i landet sedan Jovenel Moïse kom till makten för två och ett halvt år sedan.

"Ökningen av attacker på medier är väldigt oroande", säger organisationen Reportrar utan gränser.

Mordet har lett till att ilskan har ökat ytterligare hos de demonstranter som de senaste fyra veckorna har protesterat mot bränslebrist, skenande inflation och korruptionsanklagelser. En 16-åring uppges på fredagen ha blivit den 18:e som omkommit vid protesterna, i sammandrabbningar med polis i staden Saint-Marc.

Även i huvudstaden Port-au-Prince blev det oroligt på fredagen, när tusentals demonstranter skingrades av polis, som satte in tårgas och gummikulor, vilket bland annat möttes med flaskor som kastades.

Publisert:

LÄS VIDARE