Publicerad:
Uppdaterad:

Stormhot mot val – och walesare – i Dublin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Wiktor Nummelin/TT
Dave Phelan tror att vädret kan spela in under lördagens irländska parlamentsval. Stormvarning är utfärdad.

Irland laddar för val, men också en rejäl grannfajt i rugby.

Frågan är bara vad stormen Ciara tänker hitta på.

Spända förväntningar inför lördagen märks tydligt i centrala Dublin. Fast ärligt talat är det mest inresta rugbyfans från Wales som håller på att ladda upp.

Både Irland och Wales vann förra helgen sina inledningsmatcher i årets upplaga av klassiska turneringen Six Nations. Nu ställs de mot varandra i Dublin på lördagen, precis samtidigt som irländare egentligen förväntas gå och rösta i årets parlamentsval.

Matchen lär bli blåsig, med tanke på stormen Ciara som väntas dra in under lördagsförmiddagen. Den kan också få konsekvenser för valet.

– En stor faktor är om de unga kommer att gå och rösta. Om de stannar i sängen på morgonen kanske det är för blåsigt för dem på eftermiddagen, funderar Dave Phelan i en av gränderna i Temple Bar-området.

Förändring?

De ungas röster väntas till stora delar gå till vänsterpartiet Sinn Féin, som utmanar den sittande högerregeringen från konservativa Fine Gael.

– Egentligen har regeringen varit ganska bra, men folk vill ha förändring. Fast jag vet inte om det är så lätt, säger Phelan.

Strax norr om centrum tror paret Mark och Anne på att det ändå blir Fine Gael eller högerliberala Fianna Fáil som får styra.

– Vi är ett högermittenland och vi kommer att rösta högermitten, säger Mark.

"Massa strunt"

Han tror inte att Sinn Féins uppsväng i opinionen kommer att räcka.

– De ställer inte upp med tillräckligt många kandidater. Dessutom är det alltid många som säger att de ska rösta på dem, men som sedan inte röstar ändå.

Vid grönsaksmarknaden på Moore Street fnyser Dublin-bon Derek i sin tur åt allihop.

– De två stora partierna (Fine Gael och Fianna Fáil) är likadana. Det spelar absolut ingen roll. De gröna talar en massa strunt och Sinn Féin är bara makthungriga, säger Derek inför valet i Irland.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: