Över 13 timmars riksrätt — första dagen

Av:  TT

Hätska utspel, en massa tilläggsförslag — och påsar under ögonen. Riksrättsrättegångens första dag i USA:s senat är en utdragen historia som pågått i över 13 timmar. Republikanerna har sagt nej till Demokraternas begäran att låta president Donald Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare vittna.

Begäran om att höra John Bolton, som avskedades av presidenten i september, var en av många som de alltmer möra senatorerna tog ställning till. Men presidentens parti Republikanerna, som har majoriteten i senaten, gjorde tumme ner.

- Det är ganska svårt att argumentera att John Bolton inte är relevant här, sade en frustrerad Adam Schiff i talarstolen strax därpå.

Kaliforniendemokraten Schiff, som till vardags är ordförande i representanthusets underrättelseutskott, är en av sju demokrater som agerar åklagare och lägger fram sin kammares riksrättsutredning i senaten.

Majoritetsledaren Mitch McConnell lämnar kammaren.
Majoritetsledaren Mitch McConnell lämnar kammaren.

Maktmissbruk?

Riksrättsprocessen handlar om huruvida president Donald Trump missbrukat sin makt och hindrat kongressens arbete — de två formella riksrättsanklagelser som före jul godkändes i det demokratdominerade representanthuset. Riksrätten är den tredje i USA:s historia mot en sittande president och som grundlagen föreskriver är det senaten som agerar domstol.

Rättegångens första dag kom i huvudsak att handla om formalia och Demokraternas ilska mot majoritetsledare Mitch McConnells förslag på regler och upplägg för resten av processen. Demokraterna anklagar McConnell och hans partikamrater för att försöka skynda igenom rättegången utan att höra vittnen med ett snabbt frikännande av president Trump som enda mål. En stor del av republikanerna avfärdar hela riksrättsprocessen som en häxjakt och hävdar att anklagelsepunkterna mot presidenten inte är "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser", de brott som enligt grundlagen kan leda till riksrätt.

Röstades ned

Allteftersom timmarna gick i senaten lade Demokraterna fram tillägg efter tillägg om att bland annat få begära in bevis och kalla vittnen, men dessa avfärdades. Ledamöterna röstade i stort enligt partilinjerna med 53 republikaner mot 47 demokrater och efter närmare 13 timmar godkändes McConnells regelpaket. Tidigare på dagen hade majoritetsledaren dock backat om sitt förslag om enbart ge respektive sida två dagar på sig att lägga fram sina argument. Nu får Demokraterna respektive Vita huset tre dagar vardera.

Redan efter sju timmar sågs flera senatorer sträcka på sig, titta upprepat på klockan och småprata med varandra, innan McConnell meddelade en middagspaus på en halvtimme. De "flesta senatorer sprang mot dörren, som uttråkade elever under sista skoldagen", skriver CNN.

Senare erbjöd McConnell Demokraterna att slå samman alla sina krav till en gemensam omröstning, för att sätta fart på processen, vilket minoritetsledaren, demokraten Chuck Schumer, avslog.

- Det kommer att vara ett flertal omröstningar. Vi är villiga att göra en del av dem i morgon. Det finns ingen anledning att göra alla i kväll om det är besvärligt för senaten och chefsdomaren. Men vi kommer inte att backa om att få igenom omröstningar om alla de här tilläggen, sade Schumer enligt nyhetskanalen Fox News.

Pressade Ukraina?

Den stora frågan under rättegången är om Trump kan anses ha pressat Ukrainas regering att blanda sig i det kommande presidentvalet i USA i höst. Demokraterna anklagar presidenten för att ha villkorat en utbetalning av ett stort militärt stödpaket med kravet att Kiev skulle offentliggöra en utredning med koppling till Trumps potentielle rival i valet, den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden.

Gustav Sjöholm/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Publisert:

LÄS VIDARE