Presidentvalet i USA 2020

Bidens guldläge

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

IOWA CITY, IOWA. Joe Biden inleder valmötet med avslappnat och skämtsamt småprat.

Han har all anledning att vara nöjd.

Under större delen av den här viktiga veckan är han den enda av toppkandidaterna som kan möta väljarna. Konkurrenterna sitter fast i riksrättsrättegången mot Trump.

Det är slutspurt inför de demokratiska primärvalen som inleds i Iowa den 3 februari. Stämningen bland alla människor i foajén på Iowa Memorial Union är uppsluppen. Snart ska de få chansen att träffa den förre vicepresidenten Joe Biden som försöker bli partiets presidentkandidat.

Emery Styron sitter på en stol tillsammans med sin fru och avvaktar i stället för att stångas med den stora klungan som ivrigt väntar på att dörrarna ska öppnas i hopp om att få en plats långt fram. Lutade mot en vägg står valskyltar med Joe Bidens namn som publiken kan ta hem och sätta upp i sina trädgårdar.

– För mig är det väldigt viktigt att få se kandidaterna framträda live, säger Styron. Jag vill gärna rösta på Biden som presidentkandidat men jag har frågetecken kring hans hälsa och förmåga att klara jobbet som president.

Emery Styron, som är där tillsammans med sin fru, på plats för att höra Joe Biden.

Rocken är öppen och en halsdduk hänger ned innanför.

– Biden har haft en tendens att snubbla över orden och göra felsägningar. Jag vill se hur han verkar när man kan se honom under en längre stund istället för bara i korta tv-klipp.

Chansen att se kandidaterna i verkliga livet är en återkommande förklaring från väljarna i Iowa till varför man går på de olika kandidaternas många valmöten. Befolkningen här vet att de spelar en väldigt viktig roll som först i urvalsprocessen. De tar uppgiften på största allvar.

Därför ägnar kandidaterna så mycket tid åt att kampanja i Iowa. De har gjort det regelbundet under det senaste året. Men den sista veckan är särskilt viktig när folk slutgiltigt bestämmer sig.

Men Bidens två största konkurrenter är inte här. Senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren befinner sig båda i den amerikanska huvudstaden för riksrättsrättegången mot president Donald Trump. Deras närvaro där är obligatorisk. Den enda dagen då inga förhandlingar hålls är söndag.

Det gör att varken Sanders eller Warren har möjlighet att försöka ändra väljarnas uppfattning på det sätt som Joe Biden har. Han har mellan två och fyra kampanjmöten inplanerade varje dag under veckan.

Exakt hur avgörande detta faktum blir är svårt att veta. Men eftersom kandidaterna satsar så stora resurser på att vara närvarande i Iowa har de rimligen själva uppfattningen att det är viktigt.

Warrens och Sanders motdrag har varit att skicka ut andra kända politiker att kampanja i deras ställe. Förra veckan lät Bernie Sanders den unga och populära kongresskvinnan Alexandria Ocasio-Cortez från New York åka runt i Iowa. Den här veckan reser den avhoppade presidentkandidaten Julian Castro runt i delstaten för Warrens räkning.

Men varken Ocasio-Cortez eller Castro är med i racet för att bli den demokrat som får utmana Trump i november.

Sanders och Warren kan få betala ett högt pris för riksrätten mot en president som de avskyr.

Opinionsmätningarna i Iowa visar att det är oerhört jämt mellan de fyra främsta demokraterna. Biden och Sanders turas om i ledningen. Men även den förre borgmästaren Pete Buttigieg och Warren kan vinna.

Nu minskar rimligen både Sanders och Warrens chanser till seger samtidigt som Biden och Buttigieg, som också kan kampanja, ökar sina.

Joe Biden i Iowa city.

Den kandidat som vill ha en rejäl chans att få partiets nominering måste göra bra ifrån sig i Iowa. Helst också i New Hampshire veckan efter.

Annars är risken stor att väljarna tappar tron på den som inte riktigt når upp till förväntningarna. Amerikanerna vill rösta på en vinnare.

Under sitt valtal nämner Biden överhuvudtaget inte sina konkurrenter. Det är som om de inte existerar. Förutom att prata om sig själv är det bara en person som har en framträdande roll, president Donald Trump.

– Ni har säkert deltagit i många primärval, säger Biden till åhörarna. Men det här är utan tvekan de absolut viktigaste. Inte för att jag ställer upp utan på grund av den person som styr i Vita huset.

Resten av talet är en enda lång anklagelseakt mot Donald Trump. För språkbruket presidenten använder mot sina politiska motståndare till hur hans motstridiga beslut skapar oreda i världen.

– Hela USA:s karaktär är under hot, hela vår nation är under hot.

Under långa stunder är Bidens röst lågmäld, nästan viskande. Jag har aldrig varit på ett amerikanskt valmöte där det varit så tyst.

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

VÄGEN TILL VITA HUSET

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Amerikansk politik

Joe Biden

Donald Trump

Bernie Sanders

Elizabeth Warren

USA