Malmös tortillafrälsare drömmer om egen taqueria

Av: Hateff Mousaviyan

Publicerad:
Uppdaterad:

Äkta majstortillas var länge omöjligt att få tag på i Malmö – tills paret Celina Fagerström och Gonzalo Granados tog saken i egna händer. I december slog de upp dörrarna till Maya, ett litet tortillabageri mitt i stan. Redan nu har de siktet inställt på nästa projekt.

Hjulhamnsgatan är en ganska anonym tvärgata i centrala Malmö. Här, precis bakom Åhléns, ligger bland annat fiskrestaurangen Johan P, blomsterhandeln Blomster & Små Ting och frisörsalongen Rydberg & Co.

Sedan knappt 2 månader tillbaka är gatan även hem till Maya Boutique, en färggrann blandning mellan mexikansk specialistbutik och bageri.

Men inte vilket sorts bageri som helst.

På Maya Boutique har man nämligen specialiserat sig på färska majstortillas. De görs på en särskild typ av majsmjöl, är glutenfria och får en distinkt majsdoft när man värmer på dem i stekpannan.

Mayas majstortillas bakas på plats i butiken.
Foto: Maya Boutique
Mayas majstortillas bakas på plats i butiken.

För den oinvigde låter det kanske inte vidare märkvärdigt. Men för matintresserade som har velat laga tacos som ligger närmare det mexikanska originalet i smak har de äkta majstortillasen lyst med sin frånvaro i butikerna.

– Innan vi började tillverka våra egna brukade vi åka över till restaurangen Hija de Sanchez i Köpenhamn för att köpa med oss tortillas därifrån, berättar Gonzalo Granados, som driver Maya tillsammans med Celina Fagerström.

Foto: Hateff Mousaviyan
Gonzalo Granados och Celina Fagerström driver Maya Boutique tillsammans.

Celina Fagerström och Gonzalo Granados är inte bara affärspartners. De är även tillsammans privat. 

Hon är ursprungligen från Malmö, han från Mexico City. Efter att ha studerat och jobbat utomlands på lite olika platser i världen – däribland två vändor i Mexiko – flyttade paret till Malmö för 3 år sedan.

Foto: Hateff Mousaviyan

Traditionellt sett är tortilleriorna i Mexiko av ganska enkelt snitt. De säljer nybakade tortillas och kanske några hemmagjorda salsor. Det är hederligt arbete, uppskattat av många i kvarteret. Men det har aldrig varit någon superlukrativ business.

När Gonzalo Granados berättade för sina föräldrar hemma i Mexiko att de tänkte öppna en liten tortilleria-inspirerad butik i Malmö trodde de att han gjorde något dumdristigt. Inte skulle väl svenskarna vara intresserade av det? Då fick han försöka förklara att det finns en stark tacotradition i Sverige, om än något annorlunda från vad de är vana vid.

– Vi är förstås tvungna att anpassa oss lite efter vart vi är. I Mexiko äter folk tortillas till frukost, lunch, och middag. Det här gör att de öppnar jättetidigt på morgon, redan innan klockan 06 i vissa fall. Det hade inte riktigt funkat här, skrattar Gonzalo Granados.

Foto: Hateff Mousaviyan

Utöver majstortillas har Maya Boutique också ett brett sortiment av olika salsor. Här finns även sådant som torkade chilifrukter, mexikansk vanilj, chokladpulver, handmålad keramik och konst.

– Alla våra produkter har en historia bakom sig, berättar Celina Fagerström.

Är det viktigt för er?
– Det är aldrig ett självändamål i sig, men vi vill gärna veta vad vi säljer och ha koll på varje steg i produktionen. Vi älskar att dela med oss av den mexikanska kulturen. Kolla bara på Gerardo här, säger Celina och pekar upp på ett foto föreställande en farmande farbror, det är han och hans familj som plockar chilifrukterna vi säljer.

Foto: Hateff Mousaviyan

Som allra tydligast blir Mayas tänk när det kommer till konsten.

Sedan en tid tillbaka samarbetar de med en organisation som heter Mexicana Jail. Deras arbete går ut på att ge intagna i mexikanska fängelser en andra chans genom att måla tavlor.

– Det är extremt svårt att få jobb i Mexiko redan som det är. Tänk då vad ett år i fängelset för något litet brott gör. Det förstör nästan alla dina chanser att lyckas i livet. Det skapar en ond cirkel, vilket är precis det som killarna bakom Mexicana Jail vill försöka motverka, berättar Gonzalo Granados.

Foto: Hateff Mousaviyan

Frågar man matintresserade Malmöbor om vad de saknar i stadens krogutbud nämns ofta “en bra mexikansk restaurang”. 

Det här har inte undgått Celina Fagerström och Gonzalo Granados. Deras plan har länge varit att öppna en egen taqueria i Malmö.

– Vi står redo och letar just nu aktivt efter en lokal som skulle passa, säger Gonzalo Granados.

Foto: Hateff Mousaviyan
Celina Fagerström och Gonzalo Granados drömmer om att öppna en egen taqueria – gärna så snart möjligt.

När och vart det blir vet de inte ännu. Det är för tillfället huggsexa om de lediga lokalerna i stan. Men Celina Fagerström och Gonzalo Granados tror stenhårt på sin idé.

– Vi behöver ingen jättelokal för att få det att funka. En taqueria är traditionellt sett ganska liten och intim. Hela poängen är att erbjuda något till området, till Malmö. Det finns så många bra restauranger här i stan, men det saknas verkligen ett riktigt bra mexikanskt alternativ, säger Celina Fagerström.

Gonzalo Granados fyller i:
– Oavsett vad så kommer vi att hålla det enkelt, autentiskt, straight forward. Nybakta tortillas, något protein, någon topping och lite salsa. Det ska inte vara svårare än så. Vi har bearbetat konceptet under så pass lång tid nu, vi känner verkligen att det är dags att göra det här.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%