Vård & omsorg

”Vi känner inte igen oss”

Attendo om kritiken mot maten på Duvan

Av: 

Mary Mårtensson

NYHETER

Andreas Koch, kommunikationschef på Attendo, ­bemöter kritiken mot ­maten på äldreboendet ­Duvan i Linköping.
– Vi är förvånade. Vi ­känner verkligen inte igen oss. Tvärtom får vi generellt positiva kommentarer om mat och måltidssituation för de boende och närstående, säger han.

På Duvans hemsida skriver ni att maten lagas på plats, vilket signalerar att den är hemlagad. Men ­enligt ­Aftonbladets källor serverar ni mestadels hel- och halvfabrikat.

– Duvan har tillagningskök. Detta innebär att vi i de flesta fall lagar all mat på respektive avdelning från grunden. De gånger vi serverar hel- eller halvfabrikat är när de boende själva önskar ­alternativt att det serveras som alternativ rätt.

Inga klagomål

På hemsidan står det att ni serverar varierande och välsmakande mat av hög kvalitet. Men enligt Aftonbladets källor så har de boende länge klagat på maten.

Andreas Koch, kommunikationschef på Attendo.

– Nuvarande verksamhetschef känner inte till några klagomål från de boende gällande maten. Verksamheten har ”boråd” avdelningsvis en gång i månaden, där frågan om mat tas upp varje gång. Vi vill att alla ska vara nöjda och om någon boende är missnöjd så tar vi det på största allvar.

Enligt våra källor är även portionerna små och många boende ska ha klagat på att de är hungriga. Snålar ni in på maten?

– Naturligtvis inte. Vi serverar mat och måltider så att alla kan bli mätta och få det man har behov av. Verksamhetens sjuksköterskor genomför nutritionsbedömningar utifrån riktlinjer och sjukvårdslagen, för att uppmärksamma den boendes hälsa och välmående.

Attendo Duvan, äldreboende i Linköping lovar hemlagad mat men serverar hel- och halvfabrikat.

Enligt prislistan för Lin­köpings kommun betalar de boende 104 kronor per dygn för maten. Men enligt våra källor har varje avdelning på Duvan en matbudget på 8 000 kronor i veckan. Det blir 47 kronor per boende och dag. Varför går inte alla pengar till ­maten?

– Vi tilldelas inga öronmärkta medel för kost. Vi får en totalsumma per omsorgsdygn från kommunen som ska täcka alla utgifter. Kostnader för måltiderna ­varierar såklart dag för dag. Det finns en budget, men den siffra som du har är inte korrekt. Enbart råvarukostnaden för maten på Duvan ligger över den summa du nämner.

”Ingen vinst på maten”

Vilken är då den gällande matbudgeten på Duvan?
– Vi delger inte information om enskilda kostnader, men vi kan se i redovisningen att siffran under 2019 är väsentligt högre än det som din källa påstår. Vi gör ingen vinst på maten, säger Andreas Koch.

Aftonbladet har begärt att få ta del av menyn för den ­senaste veckan på Attendo Duvan, men Attendo har valt att inte återkomma med matsedeln.

Attendos vinst: 321 miljoner

Attendo är en börsnoterad vårdkoncern som bedriver verksamhet inom vård och ­omsorg på entreprenad från kommuner och landsting på ett sjuttiotal orter i Sverige. Attendo har även verksamhet i Finland, Norge och Danmark.
Koncernen omsatte förra året elva miljarder kronor och gjorde en vinst på 321 miljoner kronor.

I Finland stängdes tidigare i år två av Attendos äldreboenden med omedelbar verkan, sedan de gamla utsatts för en sådan vanvård att deras liv, ­säkerhet och hälsa var i fara. Kommunen tog omgående över driften.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”De äldres mat är katastrof”

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Attendo

Vinster i välfärden

Äldrevård