Robotgräsklipparen hot mot igelkottar

Av:  TT

Robotgräsklipparen är inte igelkottens bästa vän. Arkivbild.
Robotgräsklipparen är inte igelkottens bästa vän. Arkivbild.

Robotgräsklipparen blir ett allt vanligare inslag i våra trädgårdar. Men de självgående maskinerna kan skada och döda igelkottar, och antalet fall ser ut att öka.

– Vi ser en markant ökning i takt med att produkten blir mer populär, säger Catarina Krång, viltrehabiliterare i Stockholm.

Igelkottarna skadas ofta genom att de blir skinnflådda eller att ett ben eller en annan lem klipps av.

– Vad vi vet är att det är ett ganska stort antal igelkottar som skadas eller till och med dör på grund av de här gräsklipparna, fortsätter hon.

Klippare och trimmers

Emma Billbäck, också hon viltrehabiliterare och ordförande för KFV Rättviks viltjour, håller med om att robotgräsklipparna är ett problem. Av de taggiga, små djur som kommer in till dem är mellan en fjärdedel och en tredjedel skadade av gräsklippare eller trimmers. Även hos dem har antal igelkottar som skadats av robotgräsklippare ökat sedan de började sin verksamhet.

– När vi började för sex år sedan hände det inte alls.

Igelkotten lever främst i närheten av bebyggelse, ofta i trädgårdar och parker. Dess främsta hot är trafiken, många igelkottar blir överkörda när de passerar en väg.

"Kör inte på kvällen"

Nu är robotgräsklipparna ytterligare ett hot mot igelkottarna och för att undvika att de ska skadas måste de som äger en robotgräsklippare ta ansvar, anser Catarina Krång. Igelkottarna är framför allt aktiva i gryning, skymning och under natten. Genom att stänga av gräsklipparen under de tiderna kan antalet skador minska.

– Jag tycker två saker, kör den bara mellan åtta på morgonen och åtta på kvällen, och köp en maskin med god kvalitet. De dyra och bra maskinerna stoppar även för små saker, säger Emma Billbäck.

Publisert:

LÄS VIDARE