Iran har brutit mot kärnenergiavtalet

avNivette Dawod

Publicerad:

Iran har anrikat över 300 kilo uran, uppger utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Det innebär att landet brutit mot det internationella kärnenergiavtalet som slöts 2015.

Hotet blev verklighet efter att landet vädjat till omvärlden om skydd mot amerikanska sanktioner.

300 kilo uranhexafluorid – motsvarande 202,8 kilo låganrikat uran – var den övre gräns som bestämdes i kärnenergiavtalet JCPOA, uppger TT.

Nu har Iran gått över den gränsen, något man hotat att göra sedan en tid tillbaka.

– Iran har planenligt korsat 300-kilosgränsen, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif till den iranska nyhetsbyrån Isna.

Hoten från Iran har duggat tätt sedan USA lämnade det internationella kärnenergiavtalet förra året, och dessutom införde nya sanktioner mot landet.

Överenskommelsen som slöts 2015 mellan Iran och FN:s fem permanenta säkerhetsrådsmedlemmar, EU och Tyskland handlade om att Iran skulle begränsa sitt atomenergiprogram i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet hävdes.

Utrikesminister Zarifs talesman Abbas Mousavi säger trots det att avtalet fortfarande går att rädda, och att överträdelsen av urananrikningen går att vända, skriver Reuters.

Internationella atomenergiorganet (IAEA), myndigheten som övervakar efterlevnaden av avtalet, håller på att kontrollera de iranska uppgifterna.

"Vi är medvetna om medierapporteringen om Irans lager av låganrikat uran. Våra inspektörer är på plats och kommer att rapportera till huvudkontoret så snart som lagren av låganrikat uran har bekräftats", skriver kommunikationschefen Fredrik Dahl i ett mejl till TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Iran

USA