Deklarationsmissen: Tusentals kan få vänta på återbäring

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

CSN har skickat ut felaktiga uppgifter till Skatteverket för de som har avdragsgill ränta på studielån de ska betala tillbaka.

Nu kan tusentals behöva vänta på sin skatteåterbäring till juni.

– Man har planerat för att få de pengarna, de tror jag ganska många har gjort. Det är irriterande att de inte går ut och informerar om det, säger Denise Nilsson, 28, som är en av de drabbade.

Det är kontrolluppgifter för den som har avdragsgill ränta på sitt studielån som har kommunicerats ut felaktigt av CSN.

Siffran som står på deklarationen stämmer i flera fall inte med årsbeskedet från CSN. Enligt Expressen kan flera tusen personer vara drabbade.

– Det är personer som betalat ränta hos oss, i första hand återkravskunder som betalar en ränta som ska föras in i deklarationen, säger Klas Elfving.

Felaktiga uppgifter har först in

Uppgifterna skickades över från CSN till Skatteverket 17 januari. Några dagar senare informerades Centrala studienämnden om att uppgifterna som först in var felaktiga och inte skulle föras in i deklarationerna. Detta har ändå skett.

– Vi fick bygga ett nytt program så att de uppgifter som skulle skickas över kunde skickas, ändå har det blivit fel. Effekten blir att de uppgifter som de här kunderna fått i sina deklarationer inte stämmer med de uppgifter vi kommunicerar ut via årsbeskeden, säger Elfving.

Miss i deklarationen – tusentals kan få vänta på återbäringen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Miss i deklarationen – tusentals kan få vänta på återbäringen.

Denise, 28: ”irriterande”

Denise Nilsson, 28, är en av de som drabbats. Hon loggade in och kollade uppgifterna av en slump.

– Jag såg att det var en ändring som gjorts, då hade jag inte fått något varken från Kivra eller brev hem. Då kände jag bara: vad är det här, vad har hänt? Det blir ett himla liv när vi som medborgare gör fel men när de gör fel så...

Nu kommer Denise Nilsson få sin skatteåterbäring först i juni.

Foto: Privat
Denise Nilsson, 28, är en av de som drabbats.

– Man har planerat för att få de pengarna, de tror jag ganska många har gjort. Jag jobbar som tur är och kommer inte behöva planera om, men det är irriterande att de inte går ut och informerar om det, säger hon.

Risk för försenade pengar

Över 1,5 miljoner personer har i dag studielån att betala tillbaka. Exakt hur många personer som drabbats av deklarationsmissen är oklart. Men det handlar inte om de som har vanlig ränta på studielån. De personer som berörs är de som har ränta på återkrav, om du har fått mer pengar av CSN än du har rätt till, till exempel för att du avbrutit studierna och inte meddelat CSN.

– Vi försöker tillsammans med Skattverket bilda oss en uppfattning om hur många det gäller, säger Klas Elfving på CSN.

I och med att uppgifterna måste kontrolleras och ändras om de inte stämmer finns risken att en eventuell skatteåterbäring försenas för de drabbade.

– Det är klart att det finns en risk att skatteåterbäringen försenas, men det är Skatteverket som får uttala sig om det.

Publicerad:

LÄS VIDARE