Fångade enorm pytonhona med pojkvänsorm

avTT

Foto: National Park Service/AP/TT
Den här pytonormen gick en annan väg till mötes när den blev uppäten av en av alligatorerna i området. Arkivbild.

Viltvårdare Florida har tagit hjälp en "pojkvänsorm" för att locka till sig en rekordstor pytonhona. Pytonormarna som förvildats har tagit över Floridas viltliv och finns i tusental i området.

Honan är den största som fångats i Everglades i Florida. Hon vägde 63,5 kg, var 5,2 meter lång och bar på 73 ägg, skriver The Guardian.

Pytonormar hör inte hemma i området utan har blivit förvildade efter att privatpersoner som tröttnat på att ha dem som husdjur släppt ut dem. Andra har rymt från en avelsanläggning i samband med att en orkan förstörde byggnaden på 1990-talet.

Sedan 1980-talet har viltvårdarna arbetat febrilt för att bli av med dem då de slukar både tvättbjörnar, vildkatter och pungråttor – arter som minskat med upp emot 99 procent i området. Kaniner och rävar har helt försvunnit.

"Arbetet med pytonormarna på Big Cypress går ut på att kontrollera den här invasiva arten som utgör ett stort hot mot det inhemska djurlivet", skriver viltvårdarna i ett Facebookinlägg.

Flera metoder har använts för att spåra ormarna, men den metod som hittills har fungerat bäst är att använda vad viltvårdarna kallar för en "Judas-orm". De förser en pytonhane med en sändare, som sedan får slingra ut för att leta reda på honorna.

Experter tror att det finns tiotusentals pytonormar i området.

ARTIKELN HANDLAR OM

Florida

Ormar