SL förstärker trafiken: Ska funka bättre

David Hjorter/TT

Uppdaterad 2020-03-25 | Publicerad 2020-03-24

Varken trafikregionrådet eller stockholmarna verkar ha tålamod för coronavirusets konsekvenser på busstrafiken.

Under onsdagen ska SL förstärka ytterligare.

– Vi har förhoppningar om att resenärerna ska uppleva att det funkar bättre, säger Henrik Palmér vid SL:s presstjänst.

Storstockholms lokaltrafik (SL) har fått utstå hård kritik under början av veckan sedan trängseln och trycket på flera busslinjer varit hårt, bland annat i Nacka, Värmdö och Tyresö.

Anledningen är att en stor andel av personalen hos SL:s bussoperatörer varit sjukskrivna eller hemma med sjukt barn på grund av det nya coronaviruset, och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– I måndags planerade vi för en reducerad trafik (som på helger). Vart efter det har vi fått förstärka den lösningen, säger Henrik Palmér till TT och fortsätter:

– Den trafiken som kördes i dag (tisdag) var förstärkt, svårigheten har varit att planera trafiken och informera resenärerna.

Flera stockholmare har de senaste dagarna visat sitt missnöje. Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), högst ansvarig politiker för SL, förväntar sig också mer.

"Ta in timanställda, övertid och andra förare som kan ställa upp. Det är inte en rekommendation. Det är en order", skriver han i ett inlägg på Facebook.

TT: Givet situationen, är inte tonen lite hård?

– Det vore konstigt om SL-trafiken skulle stå helt opåverkad i en global pandemi, absolut. Vi kommer att ha tuffa tider även här. Men jag tycker att det, här och nu, är viktigt att vi kan leverera och att vi har rätt att förvänta oss mer, säger Tamsons.