Bromölla

Kommunens beslut: Ingen får be på arbetstid

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

De som arbetar inom Bromölla kommun kommer inte att få be på arbetstid. Det efter kommunens beslut om att förbjuda bönestunder helt och hållet – men hur det ska regleras är oklart.

– Intentionen är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be, säger Eric Berntsson (SD) till Kristianstadsbladet.

Bönestunder kommer inte längre att vara tillåtna för de som arbetar inom Bromölla kommun, skriver Kristianstadsbladet. Kommunen har arbetat fram riktlinjer för hur arbetsplatser ska förhålla sig till religionsutövning under arbetstid.

Bromöllas arbetsgivarhållning ”baseras på ett bejakande av mångfald och pluralism” – men de menar även att det finns de som vill ”slippa religiösa manifestationer”, enligt tidningen.

Nu har kommunen beslutat om ett förhållningssätt sig till bönestunder efter en omröstning som slutade med åtta röster mot sju.

”Inte tillåtet”

När frågan togs upp i kommunstyrelsen klargjordes det vad rast, paus och måltidsuppehåll innebar. Men kommunen beslutade att stryka de olika punkterna och i stället ersätta det med en mening, enligt Kristianstadsbladet.

Beslutet kommer inte förtydligas mer än att det kommer stå ”bönestund är inte tillåtet” på arbetsplatsens regler.

– Hela texten under rubriken bönestund ska ersättas med att det inte är tillåtet med bönestund på arbetstid, säger kommunchef Marie Wäppling till tidningen.

Beslutet innebär att ingen oavsett religiös tillhörighet kommer kunna be på arbetstid. Hur det ska kontrolleras är inte bestämt men enligt Eric Bengtsson (SD), ordförande i kommunstyrelsen, handlar det om att bönestunder inte ska få störa arbetet.

– Intentionen är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be. Att det inte ska hindra arbetet, säger Eric Berntsson (SD) till Kristianstadsbladet.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Ikeas anställda belönas – får 14 800 kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Bromölla

Religion

Arbetsmiljö

Jobb & karriär