Åklagaren om voodoo-maffian: Sprider skräck med avrättningsfilmer

Hittades av tullen i mobiler kopplade till Black Axe

Tullen i Sverige har hittat ett tiotal avrättningsfilmer i mobiler med kopplingar till Black Axe – maffian som styr sin verksamhet med hot om voodoo.

De brutala filmerna sprids för att sprida skräck och statuera exempel, enligt åklagare Anna Svedins misstankar.

Brottssyndikatet Black Axe har rötterna i Nigeria, men är djupt etablerat i Europa. Deras illegala verksamhet innefattar inte minst smuggling och försäljning av narkotika.

Och Black Axe tentakler sträcker sig även in i Sverige.

Nyligen åtalades 15 personer misstänkta för att ha smugglat heroin och kokain till ett värde av drygt 100 miljoner kronor från Nederländerna.

Kvinna och barn skjuts med automatvapen

Flera av de åtalade kan kopplas till Black Axe. Maffian har ett stort våldskapital och styr verksamheten bland annat genom att hota med voodoo.

Då tullen gick igenom två av de åtalades mobiltelefoner, hittades ett tiotal brutala avrättningsfilmer.

Det handlar bland annat om en film där en handfull personer, både män och kvinnor, ligger på marken och där hugg med machete utdelas.

En annan film visar hur ett kvinnligt huvud plockas upp ur en säck, och hålls upp framför kameran. Ytterligare en film visar hur en kvinna och två små barn skjuts med flertalet skott från automatvapen, enligt tullens PM.

Åklagaren: Filmerna sprids i skrämselsyfte

– I den danska förundersökningen mot organisationen har det beslagtagits telefoner där det finns avrättningsfilmer på personer, som verkar vara kurirer. Liknande filmer finns även i italienska förundersökningar mot organisationen, säger åklagare Anna Svedin.

– Det finns uppgifter om att den här typen av filmer sprids i skrämselsyfte – att det bildas en myt för att kurirer ska göra som organisationen vill.

Black Axe-målet, som pågår i Göteborgs tingsrätt, är tänkt att fortsätta fram till nästa sommar. Och åklagaren ska i rätten höra flera åtalade om filmernas bakgrund.

Okända offer och gärningsmän

Åklagarens andra teori är att filmmaterialet skickas runt som kedjebrev, och hon drar paralleller till filmade avrättningar som genomförts av terrorsekten IS, Islamiska staten.

Filmerna som tullen hittade i de Black Axe-kopplade mobilerna, har troligen spelats in i Afrika, enligt PM:et.

– Jag har pratat med våra krigsbrottsåklagare om filmmaterialet, men det är otroligt svårt att spåra människor som förekommer i filmmaterialet – vi vet inte var det skett eller vilka som är offer eller gärningsmän. Vi har gjort vad vi kan, men det finns ingen pågående förundersökning i den delen, säger åklagare Anna Svedin.

Publisert:

LÄS VIDARE