Miljardär vill flytta isberg till Arabiska halvön

DUBAI. Ett isberg, utanför ökenlandskapets kust, för att lösa vattenkrisen.

För 1,4 miljarder kronor är det tänkt att bogseras från Antarktis till Arabiska halvön.

– Isberget kommer att bli en fantastisk turistattraktion, säger affärsmannen Abdulla Alshehi.

Ett isberg och en öken. Hur går det ihop?

Affärsmannen Abdulla Alshehi har arbetat med projektet som ska ge Förenade Arabemiraten en källa till färskt dricksvatten under flera års tid.

Han ger inte upp. Trots att testbogseringen, med isblock mellan Sydafrika och Australien, skjutits upp till slutet av 2021. Bara den beräknar han kommer att kosta uppemot 800 miljoner kronor.

– Det finns många utmaningar med det här projektet. Att kontrollera smältrisken under transporten, att det ska spricka eller välta, säger Abdulla Alshehi till Aftonbladet.

Isberget är tänkt att bogseras från Antarktis till den Arabiska halvön och emiratet Fujairah. Ett metallbälte ska hålla ihop isberget under den tio månader långa transporten, men omkring 30 procent av berget väntas ändå smälta innan det når fram.

Notan? 1,4 miljarder kronor.

Två isberg per år

Enligt Alshehis analys är projektet en billigare lösning än att använda sig av det nuvarande systemet med avsaltat havsvatten.

– Undersökningar visar också en minimal effekt på miljön. Efter framgångarna med huvudprojektet planerar vi att bogsera två isberg per år, säger Abdulla Alshehi.

Hans förhoppning är också att isberget ska kyla ner klimatet och bidra till mer regn i området.

Det har cirkulerat bilder på pingviner på isberget. Är det något du har tänkt att förverkliga?

– Isbergen kommer att komma utan pingviner. Men för turisterna kan det bli möjligt att ta sig till toppen av isberget eller flyga över det.

GRAFIK: Sofia Boström
GRAFIK: Sofia Boström
Publisert:

LÄS VIDARE