Polisen kopplar skjutning i Nacka till mordet på Ndella, 18

Vittne hörde 15-tal skott med kraftig ammunition

Gårdagens skjutning med automatvapen i Nacka, där två utomstående personer kom till skada, hade samma måltavla som när Ndella Jack sköts till döds i Råcksta.

Det innebär att tre utomstående personer kommit till skada i konflikten.

– Konfliktläget i de kriminella kretsarna är mycket allvarligt just nu, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, på en presskonferens.

Efter gårdagens skjutning med automatvapen i Nacka kallade Stockholmspolisen under måndagen till en presskonferens. Polisen uppger att de två personer som sköts igår skadades allvarligt.

Enligt Aftonbladets uppgifter sköts en taxichaufför i samband med att tre män försökte fly platsen. En annan person skadades inne i en lägenhet. Flera lägenheter ska ha träffats av kulor.

– Det mord som genomfördes i Råcksta hade samma mål som skjutningen i Nacka, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef Stockholm syd.

Mordet i Råcksta var det där 18-åriga Ndella Jack sköts till döds.

15-tal skott – Audi lämnade platsen

Männen som var måltavla för skjutningen ska ha lurats in i situationen, enligt Aftonbladets uppgifter. Uppemot 15 skott med kraftig ammunition ska ha avlossats, därefter två skott av lägre kaliber.

Enligt Aftonbladets uppgifter har en silverfärgad Audi setts lämna platsen efteråt.

Polisen säger sig ha en god bild av de inblandade – men är i stort behov av tips och hjälp.

– Oavsett om de är offer eller gärningspersoner så samarbetar de inte med oss, de pratar inte med oss. Det gör att vi är extremt beroende av allmänhetens hjälp.

– Det är vi som kommer lösa det här tillsammans. Polisen gör det inte själv, och de inblandade samarbetar inte med oss, fortsätter Carolina Paasikivi.

14 döda i Stockholm i år

Poliskommissarie Gunnar Appelgren konstaterar att det är ett mycket allvarligt läge när det gäller antal döda genom skjutvapenvåld i Stockholm i år.

– Vi har en situation som vi inte haft tidigare. Vi har just nu 14 döda i år, säger Gunnar Appelgren.

Ulf Johansson säger att skjutvapenvåldet är Region Stockholms absolut högst prioriterade uppgift. Just nu råder ett mycket allvarligt konfliktläge i Stockholms kriminella kretsar, enligt rikspolischefen. Den stora tillgången på automatvapen gör läget än mer allvarligt.

– Våldet är väsentligt grövre i dag än för fem, sex år sedan, säger kommissarie Gunnar Appelgren.

Polisen säger sig ha förhindrat mord vid ett antal tillfällen, genom en nära bevakning av de gängkriminella. Gunnar Appelgrens hypotes är att man lyckats avvärja ”spontana” skjutningar, men inte klarar de planerade.

Regionpolischef Ulf Johansson säger att han inte kan vara nöjd med situationen, men anser att man ligger rätt med de åtgärder som vidtagits. Han säger att polisen ökat tillslagen av skjutvapen och narkotika.

– Det kommer sannolikt ta tid att vända det här. Men vi måste vara fast beslutna om att göra det och jag tycker att vi har en bra plan, säger Ulf Johansson.

”Förstår oron mycket väl”

Söndagens händelse i Nacka innebär att tre personer dött eller skadats när gärningsmän varit ute efter att skjuta mannen i 35-årsåldern som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Och risken är överhängande för nya försök.

– Det är väldigt svårt att förutse var man kommer att hamna i det här. Då gäller det att vara så nära som möjligt den potentiella våldsmannen. Det är vår största utmaningen i det här, säger Ulf Johansson.

Finns det skäl för allmänheten att känna oro, frågar Aftonbladets reporter på plats.

– Jag förstår mycket väl den oro som uppkommer när det blir den här typen av grova våldsbrott på offentlig plats. Jag tycker ändå att man ska beakta sannolikheten, den är trots allt väldigt låg i svenska samhället, att man ska drabbats av det här. Förhöjd uppmärksamhet är alltid bra, men jag tycker inte man ska vara rädd, säger Ulf Johansson.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE