Här går polisen ner på knä framför demonstranterna i Stockholm

Ett knä i marken och en näve i luften.

Mitt på Karlbergsvägen föll en polis ner på knä för att visa sympati med demonstranterna.

På ett ögonblick förvandlades de oroliga protesterna till ett kramkalas.

Tusentals demonstranter trotsade coronarestriktionerna och tågade genom Stockholm under onsdagskvällen.

Syftet var att visa solidaritet för Black Lives Matter-rörelsen och protesterna mot rasism och polisbruatlitet i USA som blossat upp efter 46-årige George Floyds död.

På flera platser blev stämningen hätsk. Under en sammandrabbning vid T-centralen använde polisen pepparsprej mot demonstranter och slog på dem med batonger. Två personer frihetsberövades, misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp.

Men även andra scener utspelades i Stockholm under kvällen.

Omringade polisbil

I ett filmklipp sågs demonstranterna omringa en polisbil på Karlbergsvägen i centrala Stockholm samtidigt som de skanderade ”krossa rasismen” och ”I can’t breathe”.

För att bistå sina kollegor sprang poliser ut från en annan bil, utrustade med batonger för att skingra massorna. Men uppståndelsen, som uppenbarligen trissade upp stämningen, drog till sig fler demonstranter som återigen bildade en ring runt poliserna.

Polis går ned på knä tillsammans med demonstranter.
Polis går ned på knä tillsammans med demonstranter.

Kramkalas med polisen

Då stannade en kvinnlig polis upp, satte ner sin batong i hölstret, gick ner på knä och höjde näven i luften.

Som på en given signal byttes slagorden ut mot hyllningstjut och applåder. Flera demonstranter följde polisens exempel och höjde sina knutna nävar mot himlen.

En lugnare folkmassa började sedan gå vidare från platsen – men flera stannade till vid polisen, som då rest sig, och överöste henne med kramar. Det pågick under flera minuter och polisen, märkbart rörd, torkade tårar ur ögonen.

Flera vill krama polisen efter hennes gest.
Flera vill krama polisen efter hennes gest.

Avbröts av kollegorna

Det hela såg ut att sluta konfliktfritt. Men stämningen ändrades ännu en gång när flera polisbussar körde in mot platsen med tjutande sirener, flera i hög fart.

Poliser i vita hjälmar och höjda batonger sprang ut ur bilarna och det blev oroligt igen när demonstranterna sprang längs gatorna. Filmklipp visar samtidigt hur poliserna på plats, som upplevt lugnet bara minuter tidigare, viftar åt sina kollegor att stänga av sirenerna.

Det sista som syns på klippet är demonstranterna som faller ner på knä framför polisen medan de skanderar ”inga rasister på våra gator”.

Började i USA

Gesten att gå ner på knä har blivit stor vid protesterna i USA, efter att George Floyd kvävdes till döds då han fick ett knä tryckt mot sin nacke. Poliserna knäböjer för att visa solidaritet med demonstranterna att de tar avstånd från det våld och den rasism inom kåren som många vittnar om.

Vid 22:30-tiden började det lugna ner sig i centrala Stockholm, bland annat vid Slottet där det uppstått sammandrabbningar tidigare under kvällen.

– Det började trappas ner där och det finns inga uppgifter om att det ska vara samlingar någon annanstans i stan nu, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till TT.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE