Sydney

Kampsportaren Luke betvingade knivman med mjölkback

Gärningsmannen identifierad som Mert Ney, 21 – förrymd mentalpatient

avAdam Westin

En kvinna har dödats och ytterligare en har skadats i ett knivdåd i Sydney.

Det kunde gått ännu värre om inte Luke O’Shaughnessy och hans bror agerat som de gjorde, enligt polisen.

– Han är professionell fighter och helt orädd, säger vännen Annie Chenon.

Polisen utreder inte händelsen som terrorbrott.

Vid 14-tiden lokal tid larmades ett stort polispådrag till de centrala affärskvarteren i Sydney, Australien. En man uppgavs ha knivhuggit flera personer.

När händelsen klarnat konstaterades att en 21-årig kvinna knivhuggits till döds i ett lägenhetskomplex. Sedan har gärningsmannen knivhuggit en 41-årig kvinna i ryggen på Hotel CBD. Hennes tillstånd uppges vara stabilt.

Premiärminister Scott Morrison har uttryckt sina kondoleanser för de som drabbats och säger att polisutredningen kommer fortsätta att utreda motivet.

Historik av psykiska problem

Gärningsmannen har identifierats som Mert Ney, 21. Polisen beskriver honom som en ”typisk ensamagerande gärningsman”. Enligt Sydney Morning Herald har mannen en historik av psykiska problem, och han ska ha avvikit från en psykiatrisk klinik två dagar tidigare.

På filmklipp hörs det att mannen ropat ”allahu akbar”, som tidigare ropats vid islamistiska terrordåd i Europa, och att han ville bli skjuten till döds. Polisen i Sydney har sagt att mannen inte har några kända kopplingar till någon terrororganisation, och att fallet inte utreds som ett sådant.

Polisen har prisat allmänhetens agerande när gärningsmannen fortfarande var en fara för allmänheten.

Svenska Annie Chenon jobbar på ett kontor precis där händelsen utspelade sig. 200 meter bort, precis där knivdådet skedde, jobbar hennes vän Luke O’Shaughnessy med sin bror.

– När nyheten började komma tittade jag ut genom fönstret, och då ser jag hur Luke står där och pratar med polisen. De hade hört att någon skrek och sprang ut. Brorsan stannade med den skadade kvinnan och Luke sprang efter gärningsmannen, säger Annie Chanon.

Hyllas av premiärministern

Bröderna från Storbritannien och de andra som ingrep har hyllats av bland annat premiärministern och polischefen Gavin Wood. Att de ingrep och tvingade ner gärningsmannen på marken gjorde att polisen kunde gripa honom och att fler inte kom till skada.

Filmer visar hur gärningsmannen pressas ner på marken med hjälp av caféstolar och en mjölkback över huvudet.

– Det är Lukes händer som håller ner hans huvud, det är hans tatueringar man ser. Jag kan inte fatta det själv, men han är professionell fighter och helt orädd, säger Annie Chenon.

1 av 4 | Foto: Privat
Luke O’Shaughnessy
ARTIKELN HANDLAR OM

Sydney

Australien