Transportstyrelsen stoppar trafiken mellan Sverige och Iran

Iran är inte tillräckligt bra på att hantera coronaviruset.

Därför krävde Folkhälsomyndigheten att flygtrafiken mellan Sverige och Iran skulle stoppas.

Något Transportstyrelsen valde att göra under måndagseftermiddagen.

Iran är ett av de länder som drabbats hårt av coronaviruset. Men Folkhälsomyndigheten bedömer att de ansvariga myndigheterna i landet inte har kontroll över situationen.

Därför vill man nu att trafiktillståndet för IranAir ska omprövas – för att minska risken för smittspridning till Sverige.

Ska begränsa spridningen

Sveriges direkta flygförbindelser med Iran genom IranAir trafikerar såväl Stockholm som Göteborg.

– Vår förhoppning har varit att iranska myndigheter ska ta tag i situationen. Nu har det gått 4-5 dagar. Vi tycker inte det händer något i Iran, vi befarar att situationen förvärras. Om inget händer kan den bli mycket mer allvarlig, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en presskonferens.

Han uppger också att det nu är en svår situation för de svenskar som finns i Iran att hitta andra vägar hem. Men man begär trots det att flygen med IranAir till Sverige ska stoppas.

– Vi har inte fullt förtroende att de iranska myndigheterna hanterar det här på ett sätt som man gjort i Kina. När vi tittar på de siffror som Iran presenterar, antalet dödsfall kontra antalet smittade, så stämmer inte det överens med mönster från andra länder. Vi har all anledning att tro att spridningen är större.

Beslutar om flygstopp

Nu uppger Transportstyrelsen för TT att man beslutar om ett flygstopp mellan Sverige och Iran, åt båda hållen.

Vad händer med de svenskar som är i Iran nu ?

– Det kommer vara enskilda människor som kommer i kläm och det beklagar vi. Det är tråkigt och besvärligt men där får vi be dem att ta kontakt med sitt flygbolag och andra som kan bistå dem i den situationen, säger Simon Posluk, på Transportstyrelsen avdelning för sjö- och luftfart till Aftonbladet.

66 döda i Iran

Spridningen av corona i Iran har gått snabbt. Hittills har 1501 människor konstaterats insjukna i viruset. 66 personer har dött, vilket gör Iran till det land näst efter Kina med flest dödsfall som följd av corona.

Totalt har 89 197 personer i världen hittills smittats. Drygt 80 000 av fallen finns i Kina.

Spridningen av coronaviruset i Iran kan vara allvarligare än myndigheterna informerar om.
Spridningen av coronaviruset i Iran kan vara allvarligare än myndigheterna informerar om.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE