Människans förstörelse av jorden porträtteras i Malmö

Soptippen i Dandora, Kenya, är en av platserna som gestaltas i utställningen.
Soptippen i Dandora, Kenya, är en av platserna som gestaltas i utställningen.

På Teknikens och Sjöfartens hus öppnar nästa utställning upp.

Besökarna får då se hur människan ligger bakom de permanenta planetförändringarna.

– Ämnet är superviktigt, säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö Museer.

Den kanadensiska utställningen Antropocen kommer till helgen till Malmö Museer. Redan innan utställningen hade premiär i Kanada hade museet anmält sitt intresse för att få den till Sverige, vilket blir verklighet den 15 februari - 7 juni.

– Ämnet är superviktigt för oss alla. Särskilt här i Malmö där hållbarhetsfrågor är så centrala, säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö Museer.

Utställningens namn, Antropocen, är även namnet på den föreslagna geologiska epoken som pågår just nu. Med det menas att människan är den främsta orsaken till den permanenta planetförändringen.

Film och forskning

– Man kan säga att det är att människan förändrar planeten mer än planeten förändrar sig själv, säger Josefine Floberg.

För att visa hur människorna genom sitt levnadssätt förändrar planeten har konstnärerna Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal och Nicholas de Pencier skapat utställningen. Genom fotografier, film, augmented reality och vetenskaplig forskning får besökaren ta del av den mänskliga påverkan på jorden.

Utställningens många dimensioner tror Josefine Floberg är någonting som kan bidra till ett ökat intresse, då det kan locka både teknikintresserade och hållbarhetsintresserade.

– Det finns ett estetiskt värde i här bilderna såklart men också för skolor som jobbar med hållbarhetsutvecklingen. Hur påverkar vi klimatet? Vad får det för konsekvenser för oss när vi använder planeten på det sätt som vi gör?

Stort intresse vid invigningen

Antropocen visas på Teknikens och Sjöfartens hus - och redan till fredagskvällens invigning tycks intresset vara stort.

– Vi har en Facebookinbjudan med över 1 000 intresserade. Där blev vi lite nervösa. Vi får hoppas på mycket folk men inte för mycket folk, säger Floberg skämtsamt.

Filmen ”Antropocen - människans epok” har gjorts till utställningen och till ljudet av Alicia Wikanders röst får tittaren då se hur människan påverkar jorden.

Se vad som händer i Malmö | Evenemang Malmö
Publisert:

LÄS VIDARE