Valet som hela världen vill stoppa
Publicerad 2017-09-25
De hotas med krigsåtgärder, men många kurder i Irak kommer att genomföra den kontroversiella omröstningen om självständighet i dag.
Iraks premiärminister Haider al-Abadi utesluter inte militära åtgärder om valet leder till våldsamheter.
– Bara självständighet kan belöna mödrarna till våra martyrer, säger den kurdiske presidenten i Irak, Massoud Barzani.
I dag genomför det kurdiska regionala styret i Irak sin första officiella omröstning om självständighet.
Detta trots att nästan hela världen har försökt stoppa händelsen.
Turkiet, Iran och Irak, som alla har kurdisk befolkning, har flera gånger uttalat sig om att omröstningen måste stoppas, eftersom den riskerar att stärka separatistiska tendenser. Ländernas tre utrikesministrar har också gått ut med ett gemensamt uttalande där de förtydligar sitt ”otvetydiga motstånd mot folkomröstningen”.
Alla tre länder har i olika grad talat om att ”motåtgärder” kan vara aktuella. I Irak har den högsta domstolen efter en stämning från premiärministern Haider al-Abadi beslutat att omröstningen inte ska genomföras, och al-Abadi har sagt att han inte utesluter militära åtgärder om det visar sig att omröstningsdagen blir våldsam.
”Anledning till krig”
Turkiska ledare har gått så långt att de kallat omröstningen för en ”anledning till krig”.
– Åtgärder som krav på självständighet kan orsaka nya kriser och konflikter i regionen som måste undvikas, sa Turkiets president Erdogan vid FN-mötet i New York i förra veckan.
Samtidigt har ett 100-tal turkiska militärfordon ställt upp sig vid den irakiska gränsen i en plötslig, icke-annonserad, militärövning som ska pågå till imorgon, skriver nyhetsbyrån AFP.
Även i grannlandet Syrien har regimen motsatt sig den kurdiska omröstningen i Irak. I Syrien pågår dessutom under hösten ett eget kurdiskt federalt val för de regioner som är befolkade och till stor del kontrollerade av kurder, men inte heller ledarna där säger sig vilja tillhöra ett Storkurdistan, de söker istället federalt styre i Syrien.
Spänt i Kirkuk
Spänningen har ökat i takt med att valdagen närmar sig, framförallt i den oljerika staden Kirkuk, i Irak där befolkningen har ett mycket varierat ursprung. Det kurdiska ledarskapet har beslutat att Kirkuk ska ingå i omröstningen, trots att staden inte tillhör det kurdiska självstyret KRG som etablerades på 1990-talet, något som upprört både folkgrupper i staden och Iraks regering.
Nya polisavspärrningar har satts upp i staden efter att en kurd nyligen dödades i ett bråk med två turkmener som stod vakt utanför ett turkmenskt partihögkvarter. Nattligt utegångsförbud har införts och vägar in till staden har stängts under omröstningsdagen.
Men även utanför Mellanöstern väcker omröstningen reaktioner.
USA, som stöttar kurdiska styrkor i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten, uppger via amerikanska UD i ett offentligt uttalande att man ”starkt motsätter sig” omröstningen. Man vädjar till kurdiska ledare att istället söka inleda förhandlingar med regeringen i Bagdad. Storbritannien driver samma linje.
Även FN har vädjat till det kurdiska självstyret att förhandla med regeringen i Bagdad och inte genomföra omröstningen.
”Självständighet kan belöna”
En stormakt som inte har motsatt sig omröstningen rakt ut är däremot Ryssland, som uppges ha växande ekonomiska intressen i kurdisk olja.
Och Israel, som sägs ha importerat stora mängder olja från kurdiska regioner i Irak, skiljer sig från sin allierade partner USA och har uttalat tydligt stöd för en kurdisk omröstning.
Trots det stora motståndet från omvärlden har den kurdiske presidenten i Irak, Massoud Barzani, gång på gång uppgett att omröstningen kommer att äga rum.
– Bara självständighet kan belöna mödrarna till våra martyrer, sa han på söndagen – och tillade att kurderna aldrig kan återgå till "det misslyckade partnerskapet" med centralregeringen i Bagdad.
Omröstningen ska inte ses som plötslig brytning med Irak utan ett tydligt mandat åt det kurdiska självstyret att driva frågan inför framtiden, menar Barzani.
Han har också sagt att han vill ha en dialog med regeringen i Bagdad för att lösa eventuella dispyter efter omröstningen.
– Om det tar tid kan vi vänta ett år eller två och därefter säga ”farväl” på ett fredligt och broderligt sätt, sa han i onsdags vid ett valmöte, enligt nyhetssajten Kurdistan24.