Ännu en häktad för tortyrmisshandeln på Södermalm

NYHETER

Den nakne mannen slogs blodig, dödshotades med pistol och tvingades hoppa i vattnet.

Nu har ytterligare en ung man häktats misstänkt för den brutala misshandeln på Södermalm i Stockholm.

– Min klient förnekar brott, säger Kristofer Stahre, den ene misstänktes advokat.

1 av 6 | Foto: LASSE ALLARD

I lördags häktades en pojke i 15-årsåldern misstänkt för dådet. En andra misstänkt gärningsman, en man i 18-årsåldern, häktades på söndagen av Stockholms tingsrätt. Båda är misstänkta på sannolika skäl för grov misshandel, grovt olaga hot, grovt olaga tvång och grovt vapenbrott.

Tillsammans med ytterligare en person ska ynglingarna ha attackerat en bekant på Söder Mälarstrand den 5 september.

Den utsatte mannen var naken när han slogs och sparkades blodig, enligt uppgifter till Aftonbladet. Även en käpp ska ha använts vid angreppet.

Tvingades ner i Riddarfjärden

Pojken i 15-årsåldern ska ha gjort mantelrörelse på en pistol och fått mannen att be för sitt liv. Slutligen tvingade förövarna offret att hoppa i vattnet i Riddarfjärden.

Den förnedrande misshandeln avslöjades av en slump i torsdags, den 21 september – då den yngre av de nu häktade ynglingarna stoppades vid Mariatorgets t-banestation när han försökte tjuvåka.

Han fördes till Södermalms polisstation misstänkt för narkotikabrott. På stationen hittade polisen bilder och en film som visar händelseförloppet vid misshandeln den 5 september.

Hotade med kniv

De häktade ungdomarna är kända av polis och sociala myndigheter sedan tidigare.

Pojken i 15-årsåldern har exempelvis fått behandling för ett mångårigt cannabismissbruk, enligt handlingar i Förvaltningsrätten.

Mannen i 18-årsåldern dömdes för ett drygt år sedan till dagsböter efter att ha hotat en man med kniv i Stockholm.

Samma år dömdes han till skyddstillsyn för försök till rån. Eftersom han misskötte kontakten med frivården ändrades straffet till böter. Han har även dömts till ungdomstjänst i 55 timmar för misshandel, olaga hot och vapenbrott. Även den påföljden ändrades senare till böter.

Förnekar brott

Polisens utredare hänvisar alla frågor om fallet till ansvarig åklagare. Aftonbladet har utan framgång sökt åklagaren.

– Min klient förnekar brott. Ytterligare kommentarer kan jag i dagsläget inte lämna, säger Kristofer Stahre, pojkens försvarsadvokat.

Det är oklart om polisen vet vem den tredje personen som syns på misshandelsfilmen är.