Äldre går ner i vikt – personal äter maten

avDennis Jörnmark Callstam

Samtidigt som boende på ett äldreboende i Skellefteå rasat i vikt rapporteras det om hur personal äter av de äldres mat.

– Vi har haft samtal med var och en ur personalen och även haft gruppmöte, säger boendechefen till SVT Västerbotten.

Foto: TT
Mannen på bilden bor inte på boendet i fråga.

Under våren har sjuksköterskor rapporterat om hur äldre som bor på Höjdens äldreboende i Skellefteå tappat ovanligt mycket i vikt. Och samtidigt har boendechefen Madeléne Leonardsson nåtts av uppgifter om hur personal äter av de äldres mat.

Det går inte att säkerställa att det finns en koppling mellan de två händelserna – men boendechefen ser allvarligt på det inträffade.

– Det här är allvarliga saker som nu anmälts för att utredas, säger Leonardsson till SVT Västerbotten.

”Kan vara slump”

Madeléne Leonardson säger att hon förstår att det kan tolkas som att de två händelserna är kopplade till varandra. Men hon understryker att de inte måste ha med varandra att göra.

– Det kan vara så att de äldre av någon anledning har dålig aptit och att det blir mat över som personalen sedan ätit. Det kan med andra ord vara en slump, säger hon.

Åtgärder har vidtagits

Det är särskilt fyra av de boende som gått ned i vikt. En Lex Sarah-anmälan har upprättats, och socialkontoret ska utreda vad som hänt. Andra brister i rutinerna har också uppdagats i samband med anmälan.

Det rör sig om brister i städrutiner, slarv med blöjbyten och dåligt bemötande av ny personal. Socialnämndens ordöfrande Kenneth Fahlesson (S) säger till SVT Västerbotten att det inte får gå till så som det gjort på Höjdens äldreboende.

Akuta åtgärder har redan vidtagits från boendets sida.

– Vi har till exempel haft samtal med var och en ur personalen och även haft gruppmöte, säger Madeléne Leonardsson till SVT Västerbotten.

ARTIKELN HANDLAR OM