Omvärlden står hjälplös inför Nordkoreas provokationer

Foto: Wong Maye-E / TT / NTB Scanpix

Omvärlden har all anledning att oroa sig ifall Nordkorea lyckats skjuta upp raketer som kan nå USA med kärnvapen.

Donald Trump är lika hjälplös som sina företrädare när det gäller att stoppa kommunistdiktaturen.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Diktatorn Kim Jong-uns robottester har avlöst varandra sedan Trump tillträdde som president. Det är uppenbart att Nordkorea intensifierat sina försök att utveckla sin livförsäkring.

Med en oberäknelig ledare som Trump i Vita huset har den likaledes irrationelle Kim Jong-un dragit slutsatsen att det enda som kan avskräcka USA från en eventuell attack mot Nordkorea är att landet har kapaciteten att attackera USA med kärnvapen.

Nu hävdar landet att man lyckats genomföra sitt första test med en långdistansrobot. Om det stämmer är det ett stort genombrott för kommunistregimen och något som allvarligt bör oroa omvärlden.

För att kunna attackera USA eller andra länder utanför Asien behöver Nordkorea två saker.

Nå Alaska

Kärnvapen som är tillräckligt lätta för att en raket ska orka bära dem en längre sträcka.

Långdistansmissiler med kapacitet att bära kärnvapen över Stilla Havet mot USA:s västkust eller Alaska.

Att Nordkorea har kärnvapen vet vi, däremot är det mer oklart om man lyckats göra dem tillräckligt små och lätta. Fram till nu har det isolerade landet inte haft några långdistansmissiler som kan nå USA.

Att man lyckats med ett test innebär inte att Nordkorea plötsligt har den här kapaciteten. Fortfarande vet vi ingenting om vilken precision och räckvidd dessa raketer har. Men stämmer uppgifterna är de ett bevis för att Nordkorea kommit en bit på väg.

Mest frustrerande av allt är att ingenting verkar kunna hejda diktatorn Kim Jong-un trots att hans land är fattigt och helt isolerat från omvärlden. Trump hade en tuff retorik i början men nu låter han närmast uppgiven när han twittrar "har killen inget bättre för sig?".

Inget hjälper

Inga ekonomiska eller politiska sanktioner har hittills hjälpt för att få Nordkorea att avstå från att gå vidare med sina kärnvapen- och robottester.

I sin tweet uttrycker Trump en förhoppning om att Kina ska sätta tvångströja på Kim Jong-un. Ett krav andra presidenter förgäves uttryckt före honom.

Även om Kina är det enda land som Nordkorea möjligen lyssnar på så är det inte samma sak som att Kim Jong-un blint lyder order från Peking. Han vet att Kina ogärna vill att regimen faller och ersätts av ett USA-vänligt styre direkt vid Kinas gräns. Diktatorn vet att Kina inte vill riskera miljoner nordkoreanska flyktingar. Därför är Kinas tolerans mot Nordkorea mycket stor.

De reflexmässiga fördömandena från omvärlden efter testet saknar helt betydelse för att få Nordkorea att överge sin kurs. Nordkorea är redan en internationell paria och bryr sig inte.

Avgörande val

Omvärldens problem är att man nu befinner sig i ett läge där det verkar uppenbart att Nordkorea inom fem år, högst tio, har kapaciteten att attackera USA och stora delar av övriga världen med kärnvapen. Ska man göra något för att stoppa Kim Jong-un så måste det ske nu. Om fem år är det sannolikt för sent.

En militär attack mot Nordkorea är fylld av risker. Den kan rentav utlösa ett kärnvapenkrig. Men bortsett från militära medel har världen i princip prövat allt utan att lyckas.

Valet står mellan att ta risken för ett allvarligt krig eller acceptera det faktum att Nordkorea inom en snar framtid kommer att ha kapaciteten att attackera omvärlden med kärnvapen.

Jag förmodar att jag inte är den ende som inte tycker det känns särskilt betryggande att det är Donald Trump som ska ge de avgörande svaren på den frågan.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM