Kvinna försvann på fjället – kom inte tillbaka till stugan

NYHETER

En kvinna saknades i Gällivare under söndagen sedan hon inte återvänt till stugan efter en fjälltur på lördagsförmiddagen.

Kvinnan skulle vandra på Durlings led och hade lämnat kvar sin utrustning i stugan varpå fjällräddningen larmades för att leta.

En bekant till kvinnan hörde dock av sig till polisen på eftermiddagen och meddelade att hon skulle återvända till stugan.

Det var under söndagsmorgonen som polisen fick in ett samtal från stugvärden i Singistugorna i Kebnekaisefjällen som berättade att en kvinna i 40-årsåldern inte kommit tillbaka efter att hon lämnat stugan vid 11-tiden på lördagsförmiddagen.

Kvinnan, som lämnat all sin packning kvar i stugan, skulle vandra på Durlings led som leder upp till Kebnekaise.

– Men det har hon inte gett uttryck för att hon skulle göra. Dock är det lite knepigt att hon lämnat sin utrustning och inte kommit tillbaka, säger Börje Öhman vid polisens ledningscentral och fortsätter:

– Å andra sidan går det folk dagligen i de här lederna så förhoppningsvis har hon blivit trött och slagit följe med någon.

Beslut om fjällräddning

Vid 12-tiden på söndagen hade kvinnan ännu inte återfunnits och polisen fattade då beslutet att koppla in fjällräddningen då det kan befaras att det föreligger fara för liv eller hälsa.

– Vi hoppas även på att kunna få upp en helikopter så att vi kan flyga över leden som är 12 kilometer lång. Nästa steg är att börja parat med folk som varit ute och gått samma sträcka, säger Börje Öhman.

Den försvunna kvinnan är i 40-års åldern, har kort ljust hår och kroppsstorlek small uppger polisen på sin hemsida.

Bekant fått kontakt med kvinnan

Senare på eftermiddagen meddelade polisen att de fått kontakt med en bekant till kvinnan som fått ett meddelande från henne på förmiddagen.

– Hon skrev att hon skulle gå tillbaka till Singisstugorna från Kebnekaise fjällstation där hon befunnit sig.

I väntan på att uppgifterna bekräftats sätts räddningsinsatsen i vänteläge enligt polisen som i stället förflyttar helikoptern till en annan insats i Kvikkjokk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gällivare